Το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας… λέγεται απλά Χωριό

Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Ελβετία της Ελλάδας» και δικαιωματικά καθώς η γραφικότητα και η φυσική ομορφιά της είναι απαράμιλλη. Η πρωτεύουσα του Νομού είναι το Καρπενήσι, το οποίο βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βελούχι (2315 μ. Τυμφρηστός), τριγυρισμένο από έλατα, σε υψόμετρο 960 μέτρων.

Καρπενήσι

Μετάβαση

Στο Καρπενήσι μπορεί να μεταβεί κάποιος και από τους τρεις νομούς με τους οποίους συνορεύει. Απέχει 75 χλμ. από τη Λαμία (απευθείας ΚΤΕΛ), 108 χλμ. περ. από Αγρίνιο (απευθείας ΚΤΕΛ) και 112 χιλ. περ. από την Καρδίτσα (με ΙΧ). Επίσης μπορεί να έρθει κανείς απευθείας από Αθήνα με ΚΤΕΛ (295 χλμ.).

Η καρδιά της Ευρυτανίας χτυπάει στα όμορφα χωριά της, με το Μεγάλο Χωριό (720μ) να ξεχωρίζει εδώ και δεκαετίες. Απέχοντας μόνο 14 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι αποτελεί ένα από τους must see προορισμούς για τους επισκέπτες του νομού. Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα (2101 μ.). Από την πλατεία του χωριού βλέπει κανείς τις κορυφές του όρους Χελιδώνα (1975 μ.), την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού και τα χωριά γύρω από αυτή.

Μεγάλο Χωριό

Ιστορία

Το Μεγάλο Χωριό είναι γνωστό από τα χρόνια της επανάστασης (1821). Ήταν τόπος συνάντησης και έδρα διοίκησης των δυνάμεων απελευθέρωσης. Στην Καλιακούδα στις 28 Αυγούστου του 1823, στη θέση Λακκώματα, έγινε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των οπλαρχηγών Τζαβέλα, Γιολδάση, Σιαδήμα, Λόντο, Ροδόπουλο και Κοντογιάννη κατά του Μουσταή πασά όταν οι πρώτοι έφραξαν το δρόμο του πασά προς το Μεσολόγγι. Αναφέρεται επίσης ως στρατόπεδο των ελληνικών απελευθερωτικών δυνάμεων τον Νοέμβριο του 1828, λίγο πριν την απελευθέρωση του Καρπενησίου.

Το Μεγάλο Χωριό υπήρξε επίσης η γενέτειρα του Αγίου Γεράσιμου του Μεγαλοχωρίτη κατά κόσμον Γεώργιου Σταθόπουλου, που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην Πόλη στις 3 Ιουλίου του 1812.

Δυο από τις εξέχουσες προσωπικότητες της νεώτερης ιστορίας που κατάγονται από το Μεγάλο Χωριό είναι τα αδέρφια Ανδρέας (1896-1972) και Δημήτριος Πουρνάρας (1900-1986). Ο πρώτος δημοσιογράφος και εκδότης εργάστηκε μεταξύ των άλλων ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων. Ο δεύτερος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, υπήρξε πολυγραφότατος· έγραψε κυρίως ιστορικά, βιογραφικά και έργα πολιτικού ενδιαφέροντος.

Αξιοθέατα και Δραστηριότητες

Ένα από τα χαρακτηριστικά του χωριού είναι τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια, καλοδιατηρημένα, τα οποία είναι χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με την πέτρα να κυριαρχεί. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι του, τα γραφικά σοκάκια με τα δέντρα και τις πέτρινες βρύσες, οι φιλόξενοι κάτοικοί του και οι ενδιαφέρουσες επιλογές που προσφέρει το χωριό, δικαιολογούν τη φήμη του.

Η κοιλάδα του Καρπενησιώτη

Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να επισκεφτεί το λαογραφικό μουσείο του χωριού, το οποίο προσφάτως ανακαινίστηκε και εμπλουτίστηκε με εκθέματα που μαρτυρούν την αγροτική και κτηνοτροφική ιστορία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής. Στην πλατείατου χωριού μπορείτε θα πιείτε τον καφέ σας και θα δοκιμάσετε τα παραδοσιακά εδέσματα από την «Αντιγόνη», ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα στην Χελιδώνα και την καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, ακούγοντας το τρεχούμενο νερό και το θρόισμα των πλατανιών που σκεπάζουν την πλατεία. Θα χαλαρώσετε με βόλτα στα ξύλινα γεφυράκια στο περιοχή Κεφαλόβρυσο του χωριού, πάνω από το ρέμα, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση. Να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Χωριού αλλά κυρίως τα εξωκκλήσια διάσπαρτα στο δάσος γύρω από το χωριό. Αξίζει να βρεθείτε στο χωριό παραμονή των Φώτων για να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο παλιά έθιμα της περιοχής, το «Καλήμερα». Το απόγευμα της παραμονής, οι άνδρες του χωριού βγαίνουν και λένε τα κάλαντα (τοπικά κάλαντα). Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάνουν μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με ορχήστρα και ξεφαντώνουν ως το πρωί.

Ιερά Μονή Προυσού

Κόσμημα για την Ευρυτανία αποτελεί η ιστορική Ιερά Μονή Προυσού, όπου μπορείτε να προσκυνήσετε την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (απέχει μόνο 18 χλμ). Να πάτε στην περιοχή Λακκώματα στην Καλιακούδα και το καταφύγιο στην κορυφή του βουνού. Ένας ακόμη πιο κοντινός προορισμός είναι το Παλαιό Μικρό Χωριό, στο οποίο είναι ακόμη εμφανή τα γκρεμίσματα από την κατολίσθηση του Ιαουναρίου του 1963 λόγω των βροχοπτώσεων που κατέστρεψε τα 2/3 του Χωριού και ανάγκασε τους κατοίκους να μετοικήσουν. Για όσους αγαπούν το σκι, το χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι απέχει 12 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Αξέχαστο θα σας μείνει το επιβλητικόφαράγγι Πανταβρέχει με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, μήκους 100 μέτρων που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα.

Τέλος, η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για εναλλακτικό τουρισμό. Εκτός από χειμερινά σπορ τις υπόλοιπες εποχές μπορείτε να επιδοθείτε σε ορειβασία, πεζοπορία, καγιάκ, ράφτινγκ, ιππασία, ποδηλασία κ.α. Πολλές εταιρίες που εδρεύουν στην περιοχή, προσφέρουν τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση στις διάφορες δραστηριότητες.

Φαγητό – Διασκέδαση

Η πλατεία του Χωριού

Οι λάτρεις του κρέατος είναι σίγουρο ότι θα μείνουν ευχαριστημένοι από την τοπική κουζίνα. Στην καφετέρια «Αντιγόνη» της πλατείας του Μεγάλου Χωριού θα χαλαρώσετε στον ίσκιο των πλατανιών ή μπροστά στο τζάκι και θα δοκιμάσετε φημισμένα παραδοσιακά γλυκά με το αφέψημά ή τον καφέ σας και όχι μόνο καθώς μπορείτε να βρείτε και φαγητό. Επίσης μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα από τα διάφορα καταστήματα λαϊκής τέχνης που υπάρχουν στην περιοχή. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες όπως «Το Παραμύθι», «Το Ρακόμελο», το καφενείο της κυρά – Παρασκευής, όπου ο επισκέπτης μπορεί να πιει το πότο και τον καφέ του.

Δίπλα στον ποταμό Καρπενησιώτη, στη συνοικία «Γάβρος» του Μεγάλου Χωριού, θα συναντήσετε τις ταβέρνες όπως «το πέταλο» όπου θα δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και τα Σαββατοκύριακα σίγουρα θα αναγνωρίσετε και κάποιον επώνυμο, «το σπίτι του ψαρά» όπου θα φάτε φρέσκια πέστροφα, «το χάνι», με γευστικά σπιτικά όσπρια και σούπες. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τοπικές γεύσεις, πληθώρα μαγειρευτών φαγητών, της ώρας, πίτες παραδοσιακές, κατίκι, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, κυνήγι και μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα από τα μαγαζάκια δίπλα στο δρόμο.

Από τα γλυκά του κουταλιού, σας συνιστώ κάστανο, κεράσι, βύσσινο, σταφύλι και φυσικά καρύδι. Να πάρετε τσάι του βουνού φρέσκο και ρίγανη. Προμηθευτείτε μέλι ελάτης, τσίπουρο, σπιτικά λικέρ, λουκάνικο, φέτα και κατίκι τοπικής παρασκευής για το σπίτι σας.

Γαύρος Ευρυτανίας

Διαμονή

Το Χωριό γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη, βρίθουν οι τουριστικές μονάδες, υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, καθώς και ξενοδοχεία και σαλέ για τη διαμονή σας που ανταποκρίνονται σε κάθε τσέπη. Κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται πολυτελή, με ανέσεις και υπηρεσίες που δύσκολα βρίσκεις σε ένα χωριό και αξίζει να τις εκμεταλλευτείς. Κάποια καταλύματα έχουν βραβευτεί από τον ΕΟΤ. Ιδιαίτερα κατά την Καλοκαιρινή περίοδο οι τιμές είναι αρκετά προσιτές. Στοιχεία επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις μπορείτε να βρείτε στο ίντερνετ αλλά και επί τόπου όταν βρεθείτε στην περιοχή.
Το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας… λέγεται απλά Χωριό Το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας… λέγεται απλά Χωριό Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.