Η "κακοτυχία" που ακολουθεί τις δασκάλες- αστροναύτες!

Συντάκτης: Μαρία Παναγοπούλου,

Το διαστημικό λεωφορείο Discovery, αναχώρησε τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010 από τη Φλόριντα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι αστροναύτες του Discovery, λίγες ώρες μετά την εκτόξευσή τους, εντόπισαν βλάβη σε μια βασική κεραία επικοινωνιών του διαστημικού λεωφορείου.
  Η κεραία Ku χρησιμοποιείται για τη μετάδοση βιντεοσκοπημένων εικόνων στη Γη αλλά παράλληλα αποτελεί  βασικό τμήμα του συστήματος ραντάρ στο οποίο βασίζεται το σκάφος για να προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
  Η βλάβη στην συγκεκριμένη κεραία, δεν επιτρέπει στους αστροναύτες να μεταδώσουν στη Γη τις εικόνες από τον έλεγχο της θερμικής ασπίδας του σκάφους. Με τον έλεγχο αυτό το
Κέντρο Ελέγχου της NASA, εντοπίζει τυχόν ρήγματα που μπορεί να προκλήθηκαν κατά την εκτόξευση, όπως αυτά που ήταν υπέυθυνα για την καταστροφή του Columbia πριν από επτά χρόνια.
Η "κακοτυχία" που ακολουθεί τις δασκάλες- αστροναύτες!

  Η αποστολή του Discovery, είναι η πρώτη στην ιστορία της NASA που περιλαμβάνει τρεις γυναίκες μέλη πληρώματος, ανάμεσά τους και μια πρώην καθηγήτρια. Όταν έγινε γνωστό ότι η Dottie Metcalf-Lindenburger θα ταξίδευε με το διαστημικό λεωφορείο, κάποιοι θυμήθηκαν μια άλλη δασκάλα που πριν από 14 χρόνια είχε συγκλονίσει τον κόσμο!
  Ήταν 28 Ιανουαρίου 1986 όταν το Τσάλεντζερ εξερράγη, 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών που παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση την εκτόξευση! Και τα επτά μέλη του πληρώματός του είχαν βρει το θάνατο αλλά η δασκάλα Κρίστα Μακόλιφ, έγινε το σύμβολο της τραγωδίας! Θα ήταν η πρώτη πολίτης που θα ταξίδευε ποτέ στο Διάστημα.
 Δείτε στο βίντεο τη ζωντανή μετάδοση του CNN.
Η δεύτερη δασκάλα- αστροναύτης και τα προβλήματα στην αποστολή

  Στις 8 Αυγούστου 2007, μία άλλη δασκάλα, η  Μπάρμπαρα Μόργκαν, αναχωρούσε με το   διαστημικό λεωφορείο Endeavour για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Μόργκαν δεν ήταν απλώς μία επιβάτιδα που θα ταξίδευε στο Διάστημα. Το 1986, είχε επιλεγεί να πετάξει με το διαστημικό λεωφορείο Τσάλνεντζερ, ως αναπληρώτρια της  Κρίστα Μακόλιφ!! Τελικά στο μοιραίο πλήρωμα είχε τότε συμπεριληφθεί η Κρίστα!
  Η τραγική μοίρα της συναδέλφου της όμως, δεν ήταν αρκετή για να κάνει την Μόργκαν να εγκαταλείψει το όνειρό της. Έτσι στα 55 της χρόνια, συμμετείχε στην αποστολή του Endeavour, η οποία δεν ήταν εύκολη! Κατά την εκτόξευση του Endeavour στις 8 Αυγούστου 2007,  δημιουργήθηκε στη θερμική ασπίδα του σκάφους μία εγκοπή από πρόσκρουση ενός κομματιού μονωτικού αφρού σε πάγο.

  Η θερμική ασπίδα προστατεύει το σκάφος από τις τεράστιες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την επάνοδο στη Γη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η  NASA αναγκάστηκε να επισπεύσει την επιστροφή του σκάφους στη Γη λόγω τυφώνα. Το διαστημικό λεωφορείο επέστρεψε χωρίς να επισκευαστεί η βλάβη στη θερμική του επιφάνεια, αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά!
Η τραγωδία του Columbia και η δασκάλα- αστροναύτης
  Πριν την πτήση με το Endevour , η δασκάλα Μπάρμπαρα Μόργκαν ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο διάστημα το Νοέμβριο του 2003, με το διαστημικό λεωφορείο Columbia. Το Columbia θα έκανε μία αποστολή πριν από αυτή της δασκάλας, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η Μόργκαν τότε συμμετείχε στην ομάδα της NASA που θα υποδεχόταν το σκάφος κατά την επιστροφή του στη Γη.
  Το διαστημικό λεωφορείο, λίγο μετά την είσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, εξεράγει στον αέρα! Σύμφωνα με την NASA η αιτία για την καταστροφή ήταν ένα κομμάτι του μονωτικού αφρού που αποκολλήθηκε από τη δεξαμενή και χτύπησε το ευαίσθητο κάτω μέρος του οχήματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί η μόνωση που θα το προφύλασσε κατά την επανείσοδό του. Η αποστολή του Columbia που θα μετέφερε τη δασκάλα στο διάστημα, δεν έγινε ποτέ!
Η δασκάλα που βρίσκεται σήμερα στο Discovery
  Αντιλαμβάνεστε πως μετά από όλες αυτές τις συμπτώσεις, οι άνθρωποι που είναι "προληπτικοί", ένιωσαν παράξενα όταν έμαθαν πως η Dottie Metcalf-Lindenburger - δασκάλα στο επάγγγελμα-θα συμμετείχε στην αποστολή του Discovery που ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010!
  Η είδηση πως σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου, εμφανίστηκε πρόβλημα σε μία βασική κεραία του διαστημικού σκάφους, τους έκανε να ανησυχήσουν ακόμα περισσότερο! Η NASA πάντως καθησυχάζει και επλίζει πως σύντομα το Discovery θα προσδεθεί με επιτυχία στον διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Με τις ευχές όλων μας!!
http://kalyterotera.blogspot.com/2010/04/blog-post_1754.html
Η "κακοτυχία" που ακολουθεί τις δασκάλες- αστροναύτες! Η "κακοτυχία" που ακολουθεί τις δασκάλες- αστροναύτες! Reviewed by Unknown on 13:11 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.