Από τα τις Αρχαίες Φρυκτωρίες και τα Ταχυδρομικά Περιστέρια στους Δορυφόρους !!!!


"Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"

Κωνσταντίνου Δ. Στυλιάδη
Ένα μεγάλο κενό στον χώρο της Ιστορίας των Τηλεπικοινωνιών έρχεται να καλύψει αυτό το βιβλίο που πραγματεύεται όλη την ιστορική εξέλιξη των διαφόρων μορφών επικοινωνίας που σοφίστηκε το ανθρώπινο μυαλό από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι και σήμερα.
Αποτελεί μια συλλογή στοιχείων μετά από πολύμηνες προσπάθειες και έρευνες από διάφορες πηγές όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και επισκέψεις σε Τεχνικά Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του ανθρώπου. Από τα πολύ παλιά χρόνια είναι φανερή η επιθυμία του να μπορέσει να υπερνικήσει τις αποστάσεις για να στείλει τα μηνύματά του πολύ πιο μακριά απ' όσο μπορούσε να φθάσει η φωνή του ή η όρασή του.

Από τα ταχυδρομικά περιστέρια, τις φρυκτωρίες (επικοινωνίες με φωτιές) και τον υδραυλικό τηλέγραφο των Αρχαίων Ελλήνων μέχρι και τους οπτικούς τηλέγραφους του Άγγλου Murray και του Γάλλου Chappe στα τέλη του 18ουαιώνα, η ανθρωπότητα δεν μπόρεσε να βρει ένα αποτελεσματικό και γρήγορο μέσο επικοινωνίας.

Ακολούθησε η έρευνα των φαινομένων του ηλεκτρισμού που ήταν αυτή που έδωσε τα νέα φτερά στις τηλεπικοινωνίες, την ουσιαστική τους «Αναγέννηση», με πρώτη μεγάλη εφεύρεση αυτήν του ηλεκτρικού τηλεγράφου από τον Samuel Morse το 1844. Ήταν η αρχή της εποχής της εκμηδένισης των αποστάσεων. Ακολούθησε η εφεύρεση του τηλεφώνου από τον Alexander Graham Bell το 1876 και η μεγάλη επιτυχία του Guglielmo Marconi που καταχύρωσε την εφεύρεση του ασυρμάτου το 1895. Η ανθρωπότητα λοιπόν, στις αρχές του αιώνα μας, είχε αρχίσει να μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου οι κοινωνικές επιπτώσεις της αλματώδους ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών θα ήταν καταλυτικές για τη μελλοντική πο-ρεία της.

Η αλματώδης εξέλιξη της ασύρματης επικοινωνίας, η γέννηση της επιστήμης της ηλεκτρονικής, η εφεύρεση του ραντάρ, οι διαστημικές έρευνες, οι προσπάθειες των ραδιοερασιτεχνών και οι νέες τεχνολογίες των τηλεπικοινωνιών (Internet, Κινητή Τηλεφωνία, ISDN, Οπτικές Ίνες, GPS, RDS) είναι μερικά από τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου.

Δεν θα μπορούσε να λείψει από το βιβλίο βέβαια και μια εκτενής αναφορά στην ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών από τους ντελάληδες της τουρκοκρατίας και τα συστήματα με φωτιές στην επανάσταση του 1821, την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου Πειραιά-Σύρου το 1859, την ίδρυση της ΑΕΤΕ, την ιστορική πορεία της ραδιοφωνίας, την ίδρυση και την ιστορία του ΟΤΕ και του δορυφορικού σταθμού εδάφους των Θερμοπυλών.

Γίνεται ακόμη και παρουσίαση δύο αξιόλογων Μουσείων σχετικών με το θέμα που υπάρχουν στη χώρα μας. Είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στη Ν. Κηφισιά, Αθήνα και το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Ο αναγνώστης λοιπόν παρασύρεται σε μια περιήγηση ανά τους αιώνες, όπου οι προσπάθειες και ο κόπος που κατέβαλαν άνθρωποι με ελάχιστα τεχνικά μέσα και χωρίς καθόλου υποστήριξη, αγνοώντας έξοδα και κόπους και με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, είναι εκπληκτικές και έχοντας ακόμη να αντιμετωπίσουν και την προκατάληψη του κόσμου, που δυσκολεύονταν να εκτιμήσει την αξία του κάθε καινούργιου τεχνολογικού επιτεύγματος.

Και θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αυτό που ίσως είναι το πιο εκπληκτικό απ' όλα : ότι αυτοί που πέτυχαν με τις εφευρέσεις τους να αλλάξουν τη ροή της κοινωνίας μας, τους δύο τελευταίους κυρίως αιώνες, ήταν αρχικά τελείως άσχετοι με τα ηλεκτρονικά και τις επικοινωνίες.

Ο Morse ήταν ένας πετυχημένος ζωγράφος, ο Bell ήταν ένας καταξιωμένος καθηγητής ρητορικής και ο Marconi ήταν ένα εικοσάχρονο πλουσιόπαιδο, φοιτητής σε ιδιωτικό κολλέγιο. Βρέθηκαν ίσως τυχαία στο χώρο αυτό, αλλά με την φαντασία, την υπομονή, την οργανωμένη έρευνά τους και με τις σωστές δημόσιες σχέσεις, μπόρεσαν να ξεφύγουν από το πνεύμα της εποχής τους, που ήταν το να πετύχουν απλώς μια σπουδαία εφεύρεση, αλλά τους ενδιέφερε πιο πολύ η πρακτική εφαρμογή και η αξιοποίησή της από το ευρύ κοινό. Γι' αυτό και έμειναν στη μνήμη όλων μας.

Σαν σε συναρπαστική κινηματογραφική ταινία βλέπουμε να ξετυλίγεται ένα σενάριο με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους εκείνους, που κλεισμένοι στα εργαστήριά τους για πολλά χρόνια, προσπάθησαν και μόχθησαν πολύ για να κάνουν με τις εφευρέσεις τους, τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο διασκεδαστική. Και θα πρέπει να είναι αμέτρητος ο θαυμασμός μας και απέραντη η ευγνωμοσύνη μας προς όλους αυτούς, που πρόσφεραν τις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις τους, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σήμερα στις εκπληκτικές μεταβιβάσεις δεδομένων, εικόνας και ήχων μέσα από το δωμάτιό μας ή ακόμα και από το αυτοκίνητό μας οπουδήποτε στον κόσμο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε :
Στυλιάδης Κων/νος
Αγίας Τριάδος 4
531 00 Φλώρινα
Τηλ. 693/2278044
e-mail : styliadis@sch.gr


http://www.veteranos.gr
Από τα τις Αρχαίες Φρυκτωρίες και τα Ταχυδρομικά Περιστέρια στους Δορυφόρους !!!! Από τα τις Αρχαίες Φρυκτωρίες και τα Ταχυδρομικά Περιστέρια στους Δορυφόρους !!!! Reviewed by Unknown on 20:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.