Όταν το στομάχι γουργουρίζει, όταν το μυαλό θολώνει και όταν είμαστε ένα βήμα πριν φάμε το τραπέζι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι...
να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ακολουθήσουμε μερικά τρικ που θα μας βοηθήσουν να μην καταναλώσουμε όλο το ψυγείο... αμάσητο.
Η όρεξη σχετίζεται μεν ευθέως με την ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια, αλλά επηρεάζεται άμεσα και από ένα σωρό άλλους παράγοντες, η διαχείριση των οποίων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λαιμαργίας και υπερφαγίας που ποτέ δεν είναι ο αρχικός στόχος αλλά συχνά καταλήγει να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε τα παρακάτω κόλπα που θα δαμάσουν την όρεξή σας και θα διατηρήσουν τη σιλουέτα σας στα επιθυμητά επίπεδα.
Ο καλός ύπνος
Ο διαταραγμένος και ελλειμματικός ύπνος ανεβάζει τα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία είναι μια εκ των βασικών ορμονών που οδηγούν το στομάχι στη διαμαρτυρία. Ακόμα και αν δεν καταφέρνετε σε τακτική βάση να παρέχετε στον οργανισμό σας τις 7-8 ώρες ύπνου που χρειάζεται, έχετε το στα υπόψη όταν θα αρχίσει να αυξάνεται η όρεξή σας, ότι μπορείτε να την κατευνάσετε με λίγο ύπνο παραπάνω.
Η καλή διατροφή
Φροντίστε λίγο περισσότερο τη διατροφή σας και δείξτε σαφή προτίμηση για τα φρέσκα προϊόντα και όχι για τα προτηγανισμένα του εμπορίου. Τα φρέσκα και καλής ποιότητας προϊόντα ρίχνουν τα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία προάγει την αποθήκευση του λίπους και σας κάνει να επιθυμείτε λιπαρά φαγητά, που δεν βοηθούν σε τίποτα τη σιλουέτα σας.
Χαλαρώστε
Το άγχος, όχι μόνο, επηρεάζει αρνητικά τη δύναμη της θέλησης που χρειάζεστε για τον έλεγχο της όρεξης, αλλά ανεβάζει και τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε λιγούρες που συχνά μεταφράζονται σε παραπάνω κιλά.
Κάθε φορά λοιπόν, που σας κυριεύει το άγχος, στραφείτε στην εκτονωτική γυμναστική, πάρτε βαθιές αναπνοές, ακούστε μουσική ή μιλήστε με ένα φίλο που θα σας ηρεμήσει και θα σας αποτρέψει από το να το ρίξετε –ξανά- στο φαγητό.
Διαιρέστε τα γεύματα
Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να φτάσετε την πείνα σας στα άκρα, δοκιμάστε να μοιράσετε ένα κανονικού μεγέθους γεύμα σε πολλά μικρότερα.
Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρώτε για μεσημεριανό μια σαλάτα και ένα σάντουιτς, τότε δοκιμάστε να φάτε την ώρα του μεσημεριανού μόνο το σάντουιτς και κρατήστε τη σαλάτα για αργότερα ως απογευματινό σνακ. Μοιράζετε και το φαγητό και την όρεξη σε μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα μεγέθη.
Ξεκινήστε με φυτικές ίνες
Εάν κάθεστε για φαγητό και η πείνα σας ήδη έχει φτάσει στα ύψη, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν κάνει πουθενά καλό. Για να αποφύγετε τον εκτροχιασμό, δοκιμάστε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με λαχανικά, που έχουν φυτικές ίνες και μετά περάστε στις υπόλοιπες επιλογές που προσφέρει το τραπέζι.
Αν και τα λαχανικά συνηθίζεται να πλασάρονται σαν συνοδευτικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος, με λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, μπορείτε να δαμάσετε την όρεξή σας. Μη διστάσετε να φάτε και δεύτερη μερίδα μέχρι να νιώσετε ότι δεν είστε έρμαιο της λιγούρας σας.
Κάντε στον εαυτό σας το χατίρι
Όσο μεγαλώνουμε συνηθίζουμε και μαθαίνουμε να περιορίζουμε τον εαυτό μας και πολλές φορές καταλήγουμε να καταπιέζουμε την όρεξή μας προς χάριν της σιλουέτας μας. Τις φορές όμως που λαχταράμε να φάμε κάτι συγκεκριμένο και αδιαφορούμε για τη λαχτάρα μας επιλέγοντας κάτι πιο διαιτητικό και υγιεινό, παρατηρούμε πως η όρεξη δεν υποχωρεί.
Αυτές είναι οι φορές που καλό είναι να κάνουμε το χατίρι στον εαυτό μας και να του χαρίσουμε το σνακ που επιθυμεί και σε τελική ανάλυση του αξίζει. Αρκεί αυτές οι περιπτώσεις να μην είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Τρώτε τόσο-όσο
Ανάλογα με τις φορές που τρώτε μέσα στην ημέρα, φροντίστε η ποσότητα που καταναλώνετε να είναι αρκετή για να σας «κρατήσει» μέχρι το επόμενο γεύμα. Δεν έχει τόση σημασία αν τρώτε 3 ή 6 γεύματα την ημέρα, όση σημασία έχει, σε κάθε γεύμα να τρώτε τόσο-όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας για να έχει τις δυνάμεις του, μέχρι το επόμενο σνακ και να μην καταλήξετε να πεινάσετε νωρίτερα που θα σημαίνει διατάραξη του προγράμματός σας.
Οι θερμίδες που χρειάζεται το σώμα είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει να τις στερείται σε καμία περίπτωση για να μπορεί και αυτό να στηρίξει εμάς στη συνέχεια.
Τρώτε αργά
Μην ξεχνάτε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να λάβει το μήνυμα ότι έχετε φάει και χορτάσει. Συνεπώς, όσο περισσότερη ώρα χρειάζεστε για να φάτε κάτι, τόσο το καλύτερο.
Για να βοηθήσετε μάλιστα τον εαυτό σας, επιλέξτε τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα και δώστε το χρόνο στον εγκέφαλό σας να …«χορτάσει».
πηγή
8 κόλπα για να ελέγξετε την όρεξή σας
Reviewed by Unknown
on
19:00
Rating: