Ποιοι θόρυβοι μας αρρωσταίνουν;





Η ηχορύπανση αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Όχι μόνο υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωή μας, αλλά έχει και επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Υποφέρει όλος ο πλανήτης
Το 50% των κατοίκων του πλανήτη ζει σε περιοχές με θόρυβο πάνω από τα όρια ενόχλησης (85 ντεσιμπέλ – db), ενώ το 30% σε περιοχές όπου τα επίπεδα θορύβου χαρακτηρίζονται επιβλαβή για την υγεία (πάνω από τα 90 db). Όσο για τους κατοίκους των ελληνικών μεγαλουπόλεων, υποφέρουν καθημερινά λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου που ολοένα και χειροτερεύει.
Οι μέτριοι ήχοι είναι πιο ύπουλοι
Ένας δυνατός ήχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής λόγω τραυματισμών που δημιουργεί στο ευαίσθητο σύστημα ακοής. Άτομα που εργάζονται σε χώρους με συνεχή υψηλή ηχητική ένταση (συναυλίες, αεροδρόμια, εργοτάξια) μπαίνουν σε τέτοιον κίνδυνο. Απώλεια ακοής μπορούν επίσης να υποστούν άνθρωποι που εκτίθενται απότομα σε ήχο υψηλής έντασης, όπως τα πυροτεχνήματα. Όσο γι΄ αυτούς που κυκλοφορούν με το στερεοφωνικό του αμαξιού τους στη μέγιστη ένταση (ο θόρυβος υπολογίζεται στα 100-110 ντεσιμπέλ, όταν το μέγιστο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα 85 db), βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ακουστική ικανότητα όσο και τη δική μας ψυχική ισορροπία. Όμως, εκτός από τους δυνατούς θορύβους, επικίνδυνοι αποδεικνύονται και ορισμένοι ήχοι μέτριας ή και χαμηλής έντασης που μπαίνουν καθημερινά στ΄ αφτιά μας, χωρίς να τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί τους έχουμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, μέτριος θεωρείται ο ήχος που βγαίνει από ένα ξυπνητήρι σε λειτουργία ή από το κουδούνισμα του τηλεφώνου και χαμηλός αυτός που προέρχεται από έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, από την ηλεκτρική σκούπα, το πλυντήριο πιάτων ή τη συσκευή κλιματισμού. Αυτοί οι όχι και τόσο έντονοι ήχοι μας επηρεάζουν αρνητικά, γιατί είναι επαναλαμβανόμενοι.
Ο θόρυβος ανεβάζει επικίνδυνα την πίεση
Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ηχορύπανση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπερτασικοί σε σχέση με αυτούς που ζουν σε πιο ήσυχα περιβάλλοντα. Κι αυτό γιατί ο συνεχής θόρυβος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Αλλά και ένας μέτριας έντασης – αλλά συνεχής – θόρυβος, που προέρχεται από δρόμο με μέτρια κυκλοφορία, μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο πρόβλημα.
Άντρες, προσοχή!
Η μόνιμη έκθεση σε ανεπιθύμητους θορύβους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ψυχή και το σώμα, αλλά (ιδιαίτερα στους άντρες) μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Μάλιστα σχετική έρευνα έδειξε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος, όπως αυτός που προέρχεται από μποτιλιάρισμα στους δρόμους, μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τον κίνδυνο. Επίσης την κατάσταση της αντρικής καρδιάς φάνηκε να επιβαρύνουν και οι επίμονοι ή υπερβολικοί εργασιακοί θόρυβοι, όταν μάλιστα συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η υπέρταση. Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η έκθεση σε δυνατό θόρυβο αυξάνει το στρες και τον θυμό, με αποτέλεσμα την υπερέκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, που συνδέονται με την αύξηση της πίεσης του αίματος και των λιπιδίων πλάσματος.
Η ηχορύπανση μας κάνει επιθετικούς
Η έκθεσή μας σε συνεχείς θορύβους μπορεί να μας δημιουργήσει κούραση και έντονη επιθετικότητα, προβλήματα στον ύπνο, να επηρεάσει αρνητικά την πέψη και να εμποδίσει τη συγκέντρωση. Έχει αποδειχτεί ότι ο δυνατός θόρυβος μειώνει την ικανότητα για πνευματική εργασία και μάλιστα σε δραστηριότητες όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Μειώνει την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες εκμάθησης (κυρίως στα παιδιά), αυξάνει τα ατυχήματα, συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών – γεγονός πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πιθανόν ενισχύει και την εγκληματικότητα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζούμε σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον:
Να ηχομονώσουμε τους χώρους του σπιτιού, ώστε να μειώσουμε τους θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον.
Να ακούμε μουσική, ραδιόφωνο, τηλεόραση στη χαμηλότερη δυνατή ένταση.
Να χρησιμοποιούμε αθόρυβες οικιακές συσκευές – στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναγράφεται η έντασή τους σε db και έτσι μπορούμε να διαλέγουμε αυτές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.
Να σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας και να προσέχουμε οι θόρυβοι που δημιουργούμε να μην ενοχλούν τους γύρω μας.
Να μιλάμε ήρεμα και χαμηλόφωνα, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Μια συνηθισμένη συνομιλία φτάνει τα 60 db και ανήκει στους ήχους μεσαίας έντασης.
Να χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες, αν θέλουμε να απομονώσουμε εξωτερικούς θορύβους την ώρα του ύπνου. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στη δουλειά, εφόσον είναι εφικτό, σε περίπτωση που το περιβάλλον είναι πολύβουο. Ο συνεχής θόρυβος μέσα σε ένα πολυσύχναστο γραφείο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και επιζήμιος.
Ακόμα:
Όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, μπορούμε να έχουμε κλειστά τα παράθυρα και τη μουσική σε χαμηλή ένταση. Αυτό δημιουργεί και καλύτερη συγκέντρωση στην οδήγηση.
Να μην κορνάρουμε άνευ λόγου. Η νευρικότητα δεν εκτονώνεται με τη δημιουργία ηχορύπανσης, αντίθετα χειροτερεύει.
Να ξέρουν όσοι κυκλοφορούν με ελεύθερη εξάτμιση ότι όχι μόνο εκνευρίζουν τους άλλους, αλλά δημιουργούν (μάλλον χωρίς να το συνειδητοποιούν) σοβαρά προβλήματα και στον εαυτό τους.
Πηγές θορύβου
Οι σημαντικότερες πηγές θορύβου που ευθύνονται για την υποβάθμιση του ακουστικού περιβάλλοντος είναι:
Μέσα μεταφοράς κάθε τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, μοτοσικλέτες, αεροπλάνα, τρένα κλπ.).
Βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.
Κέντρα αναψυχής και διασκέδασης.
Οικιακές συσκευές.
* Όρια θορύβου (μονάδα μέτρησης το ντεσιμπέλ – db)
  • < 68:  Άνετη κατάσταση
  • 69-71:  Καλή κατάσταση
  • 72-74: Σχεδόν ανεκτή κατάσταση
  • 75-77 : Θορυβώδης κατάσταση
  • 78-80:  Πολύ θορυβώδης κατάσταση
  • >81:  Ανυπόφορη κατάσταση
Ποιοι θόρυβοι μας αρρωσταίνουν; Ποιοι θόρυβοι μας αρρωσταίνουν; Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 15:30 Rating: 5
Από το Blogger.