ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!
Τα τούνελ της Cu Chi αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου δικτύου που διαπερνούν υπόγεια σχεδόν όλη τη χώρα. Τα χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες Βιετκόνγκ ως κρυψώνες κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά εξυπηρετούσαν και ως δίκτυο επικοινωνίας και ανεφοδιασμού, ως κρυσφήγετα για νοσοκομεία, φαγητό και όπλα, αλλά και ως τόπος κατοικίας για ενα μεγάλο αριθμό Βορειοβιετναμέζων πολεμιστών. Το δίκτυο των τούνελ υπήρξε ζωτικής σημασίας για τους Βιετκόνγκ κατά την αντίστασή τους στις αμερικανικές δυνάμεις και βοήθησε να αντιμετωπίσουν την όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία τους.
Σήμερα τα τούνελ της Cu Chi είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες, που θέλουν να εξερευνήσουν το ιστορικό, τραγικό παρελθόν του Βιετνάμ.
Αυτός ο χάρτης δείχνει μια τυπική κάτοψη των τούνελ. Τα τούνελ είχαν στενούς διαδρόμους, κρυψώνες για πυρομαχικά, παγίδες, αλλά και κοιτώνες.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τον όρο "Μαύρη Ηχώ" για να περιγράψουν τις συνθήκες μέσα στα τούνελ.
Για τους Βιετκόνγκ, η ζωή στις στοές ήταν δύσκολη. Ο αέρας, το φαγητό και το νερό ήταν λιγοστά και τα τούνελ ήταν γεμάτα μυρμήγκια, δηλητηριώδεις σαρανταποδαρούσες, σκορπιούς, αράχνες και παράσιτα.
Τον περισσότερο καιρό οι στρατιώτες περνούσαν τη μέρα μέσα στα τούνελ δουλεύοντας ή ξεκουράζονταν και έβγαιναν μόνο τη νύχτα για να συλλέξουν προμήθειες, να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους ή να πολεμήσουν τον εχθρό.
Ορισμένες φορές, κατά τις περιόδους έντονων βομβαρδισμών ή μεγάλης κινητικότητας των αμερικανικών στρατευμάτων, έμεναν κάτω από το έδαφος επί μέρες.
Οι αρρώστιες θέριζαν στις στοές, ιδίως η ελονοσία, που ήταν η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα τραύματα πολέμου.
Η κατάθεση ενός αιχμάλωτου Βιετκόνγκ αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή η μισή μονάδα είχε ελονοσία και ότι "το 100% των στρατιωτών υπέφερε από σοβαρές εντερικές διαταραχές".
Εδώ ξεναγοί δείχνουν τις καταπακτές στο έδαφος της ζούγκλας που οδηγούν στις στοές. Κλειστές και καμουφλαρισμένες ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν.
Αμερικανοί στρατιώτες συχνά έπεφταν κατά λάθος μέσα στα τούνελ κατά την περιπλάνησή τους στην πυκνή ζούγκλα.
Τουρίστες ξεναγούνται στα σκοτεινά, στενά τούνελ.
Τα τούνελ ήταν συχνά παγιδευμένα.
Μοντέλο μέρους των τούνελ της Cu Chi.
Το πραγματικά αδιανότητο είναι ότι τα τούνελ στις φωτογραφίες είναι από τα μεγαλύτερα του δικτύου -κάποια μάλιστα τα έχουν μεγαλώσει για να διεκολύνουν την πρόσβαση για τους τουρίστες. Τα περισσότερα τούνελ ήταν στην πραγματικότητα μικροσκοπικά και περνούσες σε αρκετές περιπτώσεις έρποντας.
ΠΗΓΗ
ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!
Reviewed by Unknown
on
15:00
Rating: