Φωτογραφία – ντοκουμέντο: Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Κορωπί τον Οκτώβριο του '44!

Μια συγκλονιστική φωτογραφία που μαρτυρά την είσοδο φάλαγγας Γερμανών στο Κορωπί τον Οκτώβριο του 1944, δημοσιοποιεί σήμερα, κατ' αποκλειστικότητα, το notioanatolika.gr θεωρώντας ότι συμβάλει με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης των Μεσογείων.

Η φωτογραφία- ντοκουμέντο, ανήκει σε μία σειρά φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στα Μεσόγεια από Γερμανό στρατιώτη του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε ποτέ γνωστή και βρίσκονταν για πάρα πολλά χρόνια σε κάποιο μπαούλο γερμανικού σπιτιού.

Κάποια στιγμή συγγενείς του στρατιώτη τις βρήκαν και θεωρώντας πως δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη ιστορική αξία γι' αυτούς, αποφάσισαν να τις πουλήσουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία.

Ανάμεσα όμως στις φωτογραφίες αυτές υπάρχει και μία που παρουσιάζει μία φάλαγγα του γερμανικού στρατού, με ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο σε πρώτο πλάνο, να κατευθύνεται προς το Κορωπί με την πινακίδα που αναγράφει τη λέξη Koropi, να είναι απολύτως ευκρινής.

Το notioanatolika.gr απευθύνθηκε και σε παλιούς Κορωπιώτες και τους ζήτησε να αναγνωρίσουν, στο μέτρο του δυνατού, σε ποιά περιοχή είναι δυνατόν να έχει τραβηχτεί η φωτογραφία.

Αρκετοί ήταν αυτοί που συμφώνησαν ότι διόλου απίθανο το ύψωμα που φαίνεται στο βάθος να είναι ο λόφος του Καρελά (περίπου στο ύψος των γηπέδων του Παναθηναϊκού σήμερα) και βέβαια οι Γερμανοί θα χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη δίοδο προερχόμενοι από την Παιανία.

Η φωτογραφία αυτή, όπως και οι άλλες που δημοσιεύει σήμερα το notioanatolika.gr, προέρχονται από συγκεκριμένη μονάδα του γερμανικού στρατού που βρισκόταν στην Αττική μέχρι την οριστική αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Το συγκεκριμένο άρμα είναι πυροβόλο εφόδου, τύπου Stug III, όπως διευκρίνισε στο notioanatolika.gr ο ιστορικός ερευνητής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κ. Χρήστος Τσιόλας και θεωρείται ένα από τα πρώτα αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Ανήκει στην 11η Luftwaffe Field Division (11η μεραρχία πεζικού της Λουφτβάφε δηλαδή της γερμανικής αεροπορίας) και όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόλας «αν κρίνουμε από τις στολές, η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί θερινή περίοδο, αφού οι στρατιώτες φορούν θερινές στολές».

Σημειώνεται εδώ ότι οι Γερμανοί λόγω του κλίματος της Αττικής αλλά και συνολικότερα της χώρας μας, θεωρούσαν ακόμη και τον Οκτώβριο, καλοκαιρινό μήνα και ήταν λογικό να κυκλοφορούν με τις καλοκαιρινές στολές τους στην... εξωτική Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόλας στην ανάλυσή του προσθέτει ότι «το άρμα ανήκει πιθανότατα στο πρώτο τάγμα (το Α που φαίνεται στο ασπίδιο του πυροβόλου), δυστυχώς όμως οι στρατιώτες που είναι επάνω στο όχημα καλύπτουν τους αριθμούς του άρματος, και δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για αυτό».

Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία – ντοκουμέντο, από μια λεπτομερή εξέτασή της προκύπτει ότι «προηγούνται και άλλα άρματα (διακρίνονται τα ίχνη από τις ερπύστριες στο χώμα), και ακολουθούν μοτοσυκλέτες και φορτηγά. Τα φορτηγά είναι γαλλικής κατασκευής, εκ λαφύρων, τύπου AHR των 5 τόνων (μπορείτε να τα δείτε σε παράταξη και σε άλλη φωτογραφία που δημοσιεύει το notioanatolika.gr) οι δε μοτοσυκλέτες είναι οι κλασσικές BMW, λόγω σκόνης όμως δεν μπορώ να διακρίνω τον ακριβή τύπο (R75 π.χ, που είναι και το πιθανότερο)».

Σχετικά με την πινακίδα ο κ. Τσιόλας υπογραμμίζει ότι «έχει μπει από τους Γερμανούς, καθότι δεν εμπιστεύονταν τις ελληνικές υπηρεσίες».

Ο κ. Τσιόλας όμως δίνει και ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία για τη μονάδα του γερμανικού στρατού που φαίνεται να κατευθύνεται προς το Κορωπί: «Η ονομασία της μονάδας είναι Panzerjager Abteilung 11, σε ελληνική μετάφραση “Τάγμα Κυνηγών Αρμάτων 11”, (δηλαδή της 11ης πεδινής μεραρχίας της Λουφτβάφε). Το Α, στο ασπίδιο του πυροβόλου, δηλώνει τον πρώτο λόχο (η ίλη αν χρησιμοποιήσουμε την ελληνική στρατιωτική ορολογία για τα άρματα) του συγκεκριμένου (11ου) τάγματος».

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Λουφτβάφε, η γερμανική πολεμική αεροπορία δηλαδή, διέθετε στρατιωτικές μονάδες οι οποίες δρούσαν ως δυνάμεις πεζικού παρότι ανήκαν στην αεροπορία.

Μάλιστα λέγεται ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχες και σε πολλές μάχες ανά την Ευρώπη οι αντίπαλοί τους τις θεωρούσαν εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το notioanatolika.gr, υπάρχει και μία ακόμη η οποία έχει ληφθεί κατά την διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

«Πιθανότατα είναι οι ίδιοι που έδρασαν στο Κορωπί. Η μεραρχία αυτή είχε δημιουργήσει μια μονάδα ειδικά για την αντιμετώπιση ανταρτών και καταστροφών. Η ονομασία της ήταν Kampfgruppe (ομάδα μάχης στα Ελληνικά). Είχε πεζικό, τεθωρακισμένα πυροβολικό κ.λπ., αλλά ενσωματωμένα, που δρούσαν μαζί, και σε συνδυασμό, όχι αυτόνομα», καταλήγει στην ανάλυσή του ο κ. Τσιόλας.

Γίνεται πλέον κατανοητό ότι η αποκάλυψη αυτή του notioanatolika.gr συνηγορεί στην εμπεριστατωμένη έρευνα και μελέτη επιφανών μελών της Κορωπιώτικης κοινωνίας (των κ.κ. Γιώργου Κόλλια, μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου μηχανικού του ΕΜΠ, Νικόλαου Λάζαρη, αντιστρατήγου ε.α., Γιώργου Ντούνη, αντιναυάρχου ε.α., Δημήτρη (Τάκη) Πρόφη, οικονομικού συμβούλου και Θανάση Πουλάκη, ταξιάρχου ε.α.), η οποία παρουσιάστηκε την παραμονή της 73ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου στις 9/10/1944.

Δείτε άλλες φωτογραφίες από γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή των Μεσογείων το ίδιο χρονικό διάστημα:


2tank
Φωτογραφία – ντοκουμέντο: Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Κορωπί τον Οκτώβριο του '44! Φωτογραφία – ντοκουμέντο: Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Κορωπί τον Οκτώβριο του '44! Reviewed by Unknown on 12:00 Rating: 5
Από το Blogger.