Οδηγοί που συμβουλεύουν προετοιμασία στο σπίτι για άμυνα μέχρις εσχάτων, μέχρι η κυβέρνηση να πατήσει και πάλι στα πόδια της, μετά από μια γενική κατάρρευση

Πολύς λόγος γίνεται για επιβίωση και παραπλήσια θέματα τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και φαινομενικά είναι καλό νέο, δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, βλέπουν το θέμα «επιβίωση» σαν κάτι πρόσκαιρο. Για παράδειγμα, υπάρχουν άφθονοι οδηγοί για επιβίωση σε αφιλόξενα μέρη μέχρι όμως να έρθει βοήθεια να σε σώσει. Ή υπάρχουν οδηγοί που συμβουλεύουν προετοιμασία στο σπίτι για άμυνα μέχρις εσχάτων, μέχρι η κυβέρνηση να πατήσει και πάλι στα πόδια της, μετά από μια γενική κατάρρευση. Ή η ακόμα πιο φανταχτερή επιβίωση για μια…αποκάλυψη ζόμπι. Αυτό που ξέρουμε εμείς όμως, είναι ότι τίποτε από αυτά δεν είναι αρκετό για αυτό που έρχεται.

Το χρονικό πλαίσιο

Πριν κάθε μας ενέργεια και απόφαση πρέπει να γνωρίζουμε καλά το χρονικό πλαίσιο στο οποίο αυτή θα λάβει χώρα, και κατόπιν να ετοιμαστούμε κατάλληλα. Σύμφωνα με όσα είναι γραμμένα στη σειρά Γιατί και Πώς ζουν ανάμεσά μας, το χρονικό πλαίσιο της καταστροφής είναι γενικά το εξής:

-5 μήνες εμφάνιση Αντιχρίστου και ταυτόχρονα πόλεμος της Ρωσίας

-42 μήνες τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

-Ηλιακό φλας και έξοδος των ρυπαρών γενών στην επιφάνεια της γης

-5 μήνες βασανισμός των ανθρώπων από τους Νεφελίμ

-20 μήνες αφανισμός του 1/3 των ανθρώπων

Αυτά φυσικά για όσους τα πιστεύουν. Αν είστε από αυτούς που δεν τα πιστεύετε, κρατείστε από τις πληροφορίες αυτές ότι θεωρείτε χρήσιμο για μια πιθανή προσπάθεια να επιβιώσετε.

Απ’ ότι παρατηρούμε, η διάρκεια της επιβίωσης στη φύση ή σε ερειπωμένες πόλεις θα κρατήσει μερικά χρόνια. Μάλλον όχι και τα 6 χρόνια που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αλλά σίγουρα τα 2 τελευταία. Αυτομάτως, όλες οι συμβουλές των οδηγών επιβίωσης σε κυκλοφορία πάνε περίπατο, καθώς αυτό το χρονικό πλαίσιο ξεφεύγει κατά πολύ από αυτά που προβλέπουν. Σε αυτό το άρθρο δεν περιλαμβάνεται επιβίωση/διαβίωση σε κατοικημένο τόπο ενόσω υπάρχει ακόμα μια στοιχειώδης κοινωνική οργάνωση.

Αρχίζοντας την οργάνωση του σακιδίου


Αφού κατανοήσαμε πλέον ότι δεν μιλούμε για μια εκδρομή που θα την κάνουμε με 2-3 κιλά σακίδιο στη πλάτη, ούτε για μια επιβίωση στο δάσος με την ελπίδα να μας βρει το σωστικό συνεργείο μετά από 4 μέρες, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και σε βάθος χρόνου. Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας; Τι εμπόδιο θα συναντήσουμε εκεί έξω που θα χρειάζεται να το υπερπηδήσουμε; Θυμίζουμε ότι ο επιθυμητός στόχος είναι να έχουμε το δυνατόν περισσότερες ικανότητες και δυνατότητες, με το μικρότερο δυνατό βάρος και όγκο.

Το σακίδιο αυτό καθ’ αυτό

Το σακίδιο θα είναι το νοικοκυριό μας. Θα μεταφέρει ότι θεωρούμε χρήσιμο και τα περιεχόμενά του θα μας κρατήσουν στη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να επιλεχθεί προσεκτικά και να είναι το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Όχι βέβαια ότι αν δεν έχουμε τρομερές οικονομικές δυνατότητες δεν θα πάρουμε κάποιο κατώτερης ποιότητας. Ένα κακό σακίδιο είναι καλύτερο από ένα ανύπαρκτο σακίδιο. Δυστυχώς για εμάς, το σακίδιο από μόνο του έχει βάρος. Και το βάρος του συνυπολογίζεται στο συνολικό που μπορούμε να κουβαλήσουμε. Δεν θέλουμε ένα μικροσκοπικό σακίδιο που θα χωράει με το ζόρι τα υπάρχοντά μας (δείτε παρακάτω γιατί), αν και θα ήταν τόσο βολικό και ιδεατό, όπως επίσης δεν θέλουμε και ένα τεράστιο παραφορτωμένο σακίδιο το οποίο θα μας κουράζει και μόνο στη σκέψη να το κουβαλήσουμε στη πλάτη. Αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω, ακόμα και ένα από αυτά, είναι καλύτερο από το τίποτα.

Η φωτιά

Ξεκινώντας με τα περιεχόμενα του σακιδίου, θα αρχίσουμε με τη φωτιά. Η φωτιά στην επιβίωση χρησιμεύει στη θέρμανση, το μαγείρεμα και το φως, αλλά παράλληλα είναι και συντροφιά. Όταν όλα γύρω θα είναι κατάμαυρα από το σκοτάδι της νύχτας, μόνο η φωτιά θα δίνει μια ανάσα ζωής στο χώρο γύρω μας. Ένα πακετάκι ανάμματος φωτιάς θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

-2 καλούς σπινθιριστές, με δυνατότητα χιλιάδων αναμμάτων

-2-3 μεγάλους bic αναπτήρες (προσοχή, όχι zippo, χρειάζονται ειδικό έλαιο για τη λειτουργία τους και προφανώς δεν θα το διαθέτουμε)

-2-3 κουτιά σπίρτα (υπάρχουν και αντιανεμικά)

-1 κερί για να μπορούμε να το ανάβουμε στιγμιαία με τον αναπτήρα και να ανάβουμε ύστερα τη φωτιά με αυτό, χωρίς να σπαταλάμε το πολύτιμο υγραέριό του. Καλό είναι το κερί να είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, για να μη λιώσει από τη ζέστη του καλοκαιριού. (και μας μένει και το αλουμινόχαρτο για κάποια χρήση). Όλα τα παραπάνω καλό να είναι σε στεγανή πλαστική σακούλα, για να μη μπάσουν νερά από ατύχημα και αχρηστευθούν. Υπάρχουν στο εμπόριο ανθεκτικά πλαστικά σακουλάκια διαφόρων μεγεθών που σφραγίζουν αεροστεγώς.

Προσάναμμα για τη φωτιά μαζεύουμε από τη φύση σε ένα επίσης υδατοστεγές σακουλάκι. Δεν περιλαμβάνεται στη λίστα αυτή, καθώς δεν είναι κάτι που θα το έχουμε από τώρα μαζί μας.

Συνολικό βάρος, 200 γραμμάρια. Όγκος, 0,4 λίτρα

Το νερό

Το πιο σημαντικό στοιχείο της ζωής μας είναι το νερό, και στην επιβίωση δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Αυτό που χρειαζόμαστε όλο κι όλο, είναι ένα καλό φίλτρο. Προσοχή, το φίλτρο πρέπει να μπορεί να καθαρίσει μεγάλο αριθμό λίτρων. Για παράδειγμα, κάποιο μπορεί να καθαρίσει 4 τόνους νερού, πριν αχρηστευτεί το κεραμικό φίλτρο που χρησιμοποιεί. Αν έχουμε μαζί μας και 1-2 εφεδρικά κεραμικά φίλτρα, σαν ανταλλακτικά, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται. Μαζί του, συνήθως έρχεται και ένα μικρό κιτ καθαρισμού και συντήρησης του φίλτρου.

Συνολικό βάρος, 450 γραμμάρια. Όγκος, 1,30 λίτρα.

Τροφή

Η τροφή είναι αποκλειστικότητα της φύσης. Δεν είναι ρεαλιστικό να κουβαλούμε τροφή μαζί μας, είναι αυτονόητο. Θα τη βρούμε έτοιμη έξω. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σκεύος για να τη μαγειρέψουμε ή να βράσουμε νερό για κάποιο αφέψημα κτλ. Σημαντική λεπτομέρεια, το σκεύος να μπορεί να κρεμασθεί από κάπου για να είναι πάνω από τη φωτιά στης εστίας! Επιπλέον, χρειαζόμαστε κάποιο πιρούνι ή κουτάλι, ή το συνδυασμό αυτών (που λέγεται spork). Χρειαζόμαστε επίσης αλάτι, καθώς είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να βρούμε στο δάσος. 2 σωληνάρια βιταμινών γεμάτα με αλάτι, θα κάνουν τη δουλειά. Αν το καταναλώνουμε προσεκτικά, θα φτάσει για αρκετό καιρό. Τέλος, στο τομέα της τροφής συμπεριλαμβάνεται και το όποιο κυνήγι ή ψάρεμα. Ένα μικρό κιτ ψαρέματος με λίγα μέτρα πετονιά (αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, στα βουνά δεν έχει σχεδόν καθόλου ψάρια), σύρμα παγίδευσης για παγίδες και εάν μπορούμε και επιθυμούμε, κάποιο αεροβόλο για κυνήγι μικρών θηραμάτων. Το τελευταίο είναι προαιρετικό, έχει ένα κάποιο βάρος, αλλά ένα κουτάκι με 500 μολυβένια βλήματα ισοδυναμεί στη καλύτερη περίπτωση συνεχούς ευστοχίας με 500 μικρά ζώα στο πιάτο μας, εύκολα και γρήγορα, χωρίς τις μπελαλίδικες παγίδες που μπορεί να προδώσουν τη παρουσία μας ή ακόμη να τις εκμεταλλεύεται και κάποιος άλλος, παρά τη θέλησή μας.

Τέλος, απαραίτητα είναι και δοχεία για νερό, παγούρια δηλαδή. Συνήθως είναι των 0,75 λίτρων, οπότε δύο τέτοια είναι ικανοποιητική ποσότητα νερού.

Συνολικό βάρος (χωρίς όπλο και βλήματα, αλλά με γεμάτα παγούρια), 2 κιλά. Όγκος, 2, 7 λίτρα. (τα παραπάνω μεγέθη είναι ενδεικτικά, καθώς κάθε σκεύος διαφέρει από το άλλο σε μέγεθος και βάρος. Παρ’ όλα αυτά δίνουν μια εικόνα μέσου όρου)

Φαρμακείο/ ατομική υγιεινή


Αν θα θέλαμε να καλύψουμε όλες μας τις υγειονομικές ανάγκες, θα χρειαζόμασταν πολλά κιλά αντικείμενα μαζί μας. Για αυτό επικεντρωνόμαστε σε αυτά που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε. Ξεκινώντας από τα εύκολα και καθημερινά: χρειαζόμαστε ένα νυχοκόπτη, τρείς ή τέσσερις κεφαλές οδοντόβουρτσας (για να μη πιάνουν χώρο τα χερούλια), ένα μικρό καθρεπτάκι και ένα ψαλίδι. Το τελευταίο, συνήθως παραγκωνισμένο από τα κιτ επιβίωσης, χρησιμεύει για κούρεμα (μεταξύ των άλλων). Το μικρό μήκος των μαλλιών και των γενιών συμβάλει στη γενική υγιεινή και μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποιο παράσιτο, όπως ψείρες. Οι στρατοί δεν επιβάλουν στους άνδρες τους να είναι κουρεμένοι και ξυρισμένοι για λόγους αισθητικής και εμφάνισης, αλλά για λόγους υγιεινής κατά τις εκστρατείες.

Το φαρμακείο μας είναι βασικά προσωπική υπόθεση του καθενός. Σίγουρα θα υπάρχουν μερικά χανζαπλάστ, 2-3 γάζες (αν χρειαστούμε περισσότερες πάει να πει ότι χτυπήσαμε πολύ άσχημα, οπότε οι πιθανότητες να επιβιώσουμε στις κακουχίες είναι πολύ λιγες), ένα θερμόμετρο ίσως, ένα τσιμπιδάκι για να αφαιρέσουμε τυχόν τσιμπούρια από πάνω μας και ένας εξολκέας δηλητηρίου. Από φαρμακευτικά σκευάσματα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία, καθώς ο καθένας θα πάρει ότι κρίνει ότι του είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ (και αν…).

Συνολικό βάρος, 300 γραμμάρια. Όγκος, 1,5 λίτρο.

Καταφύγιο

Εδώ έρχεται το πρώτο μεγάλο πρόβλημα. Το να μεταφέρεις ένα καταφύγιο μαζί σου (πχ σκηνή), προσθέτει μεν στην άνεση και σου αφαιρεί την υποχρέωση να φτιάχνεις συνεχώς ένα, όπου πηγαίνεις, αλλά αντίθετα σου προσθέτει και 2-3 αξιοσέβαστα κιλά στη πλάτη, για να μη μιλήσουμε για τον όγκο. Κάποιοι είναι υπέρ της λύσης των bivvy, μικρών σκηνών, ίσα-ίσα για ένα ξαπλωμένο άτομο, που έχουν το πλεονέκτημα του μικρού όγκου και βάρους (400-500 γραμμάρια). Αλλά μειονεκτούν στο ότι χρησιμεύουν μόνο για ύπνο, καθώς δεν μπορεί να σταθεί κανείς ούτε καθιστός μέσα τους, ενώ δεν μπορούν να φιλοξενήσουν και φωτιά μέσα τους το χειμώνα. Επόμενη λύση είναι κάποιο πρόχειρο καταφύγιο με αδιάβροχο πανί ή νάυλον. Πρόκειται περισσότερο για λύση ανάγκης, όχι και τόσο καλής σε περιπτώσεις ψύχους. Τέλος, υπάρχει η λύση του αυτοσχέδιου καταφυγίου με ξύλα. Ας υποθέσουμε ότι είμαστε της τελευταίας (και πιο ελαφριάς) λύσης, και ας δούμε τι χρειαζόμαστε.

-Τσεκούρι χειρός (χρήση και σαν οπλισμός)

-Πριόνι (το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, γιατί είναι κάτι που θα το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι)

-Ένα φύλλο νάυλον, 2 μέτρων επί 2 (ενδεικτικό μέγεθος)

Συνολικό βάρος, 1,2 κιλά. Όγκος, 3 λίτρα.

Λοιπά υλικά

Πέραν των ανωτέρω, χρειαζόμαστε και μερικά ακόμη αντικείμενα για τις μικροευκολίες της καθημερινής ζωής. Ας δούμε μερικά.

-Φακός. Καλό να είναι μικρού μεγέθους, το δυνατόν ελαφρύτερος. Υπόψη ότι σε περιόδους καταδίωξης, υποτίθεται πρέπει να τηρούμε πειθαρχία φώτων, επομένως δεν χρειαζόμαστε φακό που να στέλνει δέσμες φωτός σε τεράστιες αποστάσεις. Κάτι για να ψάξουμε στο σακίδιο, ή να δούμε λίγο παραδίπλα μας, θα κάνει δουλειά.

-Εφεδρικές μπαταρίες για το φακό. Πρέπει να έχουμε ένα απόθεμα για ένα χρόνο. Και φυσικά, δεν καίμε το φακό όλη νύχτα. Το χρησιμοποιούμε μόνο για κάτι έκτακτο, και για το δυνατόν μικρότερο χρόνο.

-Ένα μικρό κιτ με είδη ραπτικής. Συστάσεις δεν χρειάζονται.

-Μαχαίρια. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο μαχαίρι (χρήση και σαν όπλο), καθώς και ένα ή δύο μικρότερα, πιο εύχρηστα. Αν ένα από αυτά είναι πολυεργαλείο, τόσο το καλύτερο.

-Ακονιστήρι για τα μαχαίρια και το τσεκούρι.

-Χάρτης της περιοχής μας και πυξίδα.

-Ένα-δυο μολύβια για σημειώσεις επί χάρτου

-Οδηγός επιβίωσης Δ.Ο.Ε.

-Αρκετά μέτρα σκοινί paracord. Πολύ καλό μπορεί να φανεί το μπρασελέ επιβίωσης(http://www.atarvea.gr/products/survival/survival-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%85-detail). Απλώς να έχουμε υπόψη ότι όταν το χρειαστούμε και το ξετυλίξουμε από το σχήμα βραχιολιού που έχει, δεν θα μπορέσουμε να του το ξαναδώσουμε. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι οι έμπειροι στην επιβίωση λένε ότι ποτέ δεν σου φτάνει το σκοινί. Πάντα θες και άλλο.

-Φορητό ημερολόγιο. Πολύ χρήσιμο, ειδικά αν πρέπει να έχουμε υπόψη το χρονικό πλαίσιο, όπως αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο του άρθρου. Πιάνει μηδενικό χώρο και μας βοηθά να έχουμε την αίσθηση του χρόνου. Χρήσιμο μέχρι το 2060.


Συνολικό βάρος, 1 κιλό. Όγκος, 1,8 λίτρα.

Μια μικρή παύση

Μέχρι στιγμής είδαμε τα υλικά που πρέπει να έχει κανείς μαζί του. Ίσως κάποιοι να επιθυμούν και μερικά επιπλέον. Δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον μπορούμε να τα κουβαλήσουμε άνετα. Από αυτά που είδαμε μέχρι τώρα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουν βάρος 5.2 κιλά και όγκο γύρω στα 11 λίτρα. Δηλαδή χωρούν άνετα ακόμη και σε σχολική τσάντα. Έχουν μικρό βάρος, που μπορεί ο καθένας να το κουβαλήσει και όγκο εξίσου μικρό και άνετο. Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι το ότι δεν κατοικούμε σε περιοχή με σταθερό κλίμα όλη τη χρονιά. Αντιθέτως, έχουμε πολλούς θερμούς μήνες και λίγους μήνες με κρύο (μερικές φορές πολύ κρύο). Άρα χρειαζόμαστε ζεστό χειμερινό ρουχισμό, ο οποίος θα μας είναι άχρηστος το καλοκαίρι.

Ο ρουχισμός

Πριν προχωρήσουμε στο θέμα, ας κάνουμε μια παραδοχή. Ας υποθέσουμε ότι το στάνταρ ντύσιμό μας αποτελείται από ότι φέρει ένας στρατιώτης: χιτώνιο, μακρυμάνικη μπλούζα (το καλοκαίρι απλά σηκώνουμε τα μανίκια ή βγάζουμε το χιτώνιο τέλος πάντων), παντελόνι, μάλλινες κάλτσες και αρβύλες. Αυτά τα έχουμε ΗΔΗ πάνω μας, δεν τα κουβαλούμε στη πλάτη. Τι θα χρειαστεί να μεταφέρουμε στο σακίδιο λοιπόν;

-2 επιπλέον ζευγάρια κάλτσες

-3 επιπλέον εσώρουχα
-1 επιπλέον φανελάκι

-Σκούφο

-Κασκόλ ή full face

-Γάντια

-Χοντρό χειμερινό μπουφάν

-Ένα χειμερινό παντελόνι (σαν των σκιέρ ας πούμε)

-Σετ Αδιάβροχων ή αδιάβροχο poncho

-Χειμερινός υπνόσακος (τον βάζουμε σε αυτή τη κατηγορία, γιατί επιτελεί την ίδια εργασία με τα ρούχα –μας ζεσταίνει)

Αυτά είναι όλα και όλα τα ρούχα μας, με τα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Κάποια θα χαλάσουν στη διαδρομή, αλλά ίσως να βρούμε κάτι και να τα αντικαταστήσουμε. Όπως και να έχει, προτιμούμε να έχουμε χειμερινά χοντρά ρούχα μαζί μας, γιατί κάτι για το πολύ κρύο, κάνει και για το λίγο κρύο. Κάτι που είναι σχεδιασμένο να αντέχει μόνο στο λίγο κρύο, είναι άχρηστο βάρος όταν θα έχει πολύ κρύο. Λογικό. Άλλωστε, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ακόμα και το καλοκαίρι, σε μεγάλα υψόμετρα τη νύχτα βγάζει μια ψύχρα που είναι αρκετή να σε κάνει να υποφέρεις, αν πας απροετοίμαστος.

Συνολικό βάρος, 6 κιλά. Όγκος, 35 λίτρα. (Παρατηρούμε ότι ο ρουχισμός πιάνει πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα υλικά, και σε βάρος και κυρίως σε όγκο)

Το τελευταίο υλικό

Το τελευταίο υλικό που χρειαζόμαστε, ευτυχώς, δεν πιάνει όγκο και δεν έχει βάρος. Είναι οι γνώσεις και η εμπειρία. Θα μας επιτρέψουν να τελειώσουμε για εργασία πιο γρήγορα, να αναγνωρίσουμε πολύ περισσότερα ήδη φυτών για βρώση, να κινηθούμε το δυνατόν πιο ξεκούραστα. Επιπλέον, παίζει ρόλο και η σωστή νοοτροπία. Η νοοτροπία της μακράς επιβίωσης λέει ότι «Είμαι διατεθειμένος να μείνω νηστικός, να διψάσω, να κρυώσω, να κοιμηθώ άβολα, να κοπιάσω, να πλένομαι αραιά και πού. Είμαι έτοιμος να τα αντιμετωπίσω και δεν έχω κανένα πρόβλημα με όλα αυτά. Θα τα συνηθίσω γρήγορα και θα τα καταφέρω». Είναι η σωστή νοοτροπία και είναι ένας αληθινός πολλαπλασιαστής ισχύος.

Συμπέρασμα
Το παραπάνω άρθρο δεν διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα. Σίγουρα υπάρχουν παραλείψεις. Ίσως κάποια αντικείμενα από τα παραπάνω να είναι ουσιαστικά άχρηστα για κάποιον. Ίσως κάποιος άλλος να ήθελε και κάτι επιπλέον. Αλλά η λίστα είναι εντελώς ενδεικτική. Τα βάρη μπορεί να ποικίλουν, το ίδιο και οι όγκοι. Στο παράδειγμα που δώσαμε, έχουμε ένα συνολικό βάρος 11 περίπου κιλών (+2 το σακίδιο =13) και έναν όγκο 46 λίτρων. Οπότε ένα σακίδιο των 50-60 λίτρωνείναι ιδανικό για την περίσταση. Μη περιμένει κανείς να επιζήσει σαν το Μόγλη για χρόνια, εφοδιασμένος με ένα τσαντάκι με 2-3 μικροπράγματα μέσα. Στο πρώτο ψύχος θα πεθάνει. Μη περιμένει επίσης κανένας ότι παίρνοντας όλη τη «προίκα» του στα βουνά θα έχει καλύτερη τύχη. Η βραδυκινησία και η σωματική εξάντληση θα του παίξουν άσχημο παιχνίδι. Εμείς απλώς αναζητούμε τη χρυσή τομή μεταξύ βάρους και όγκου από τη μία, και χρηστικότητας από την άλλη. Αλλά ξαναλέμε, όλα αυτά εμπεριέχουν και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η πλειοψηφία όσων αναφέρθηκαν, όντως χρειάζονται. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν, μεθοδικά και χωρίς άγχος. Καλές ετοιμασίες!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ

Οδηγοί που συμβουλεύουν προετοιμασία στο σπίτι για άμυνα μέχρις εσχάτων, μέχρι η κυβέρνηση να πατήσει και πάλι στα πόδια της, μετά από μια γενική κατάρρευση Οδηγοί που συμβουλεύουν προετοιμασία στο σπίτι για άμυνα μέχρις εσχάτων, μέχρι η κυβέρνηση να πατήσει και πάλι στα πόδια της, μετά από μια γενική κατάρρευση Reviewed by Unknown on 12:00 Rating: 5
Από το Blogger.