Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των στρατιωτικών – Το νέο μισθολόγιο

Τα τελευταία χρόνια, ...

λόγω και της οικονομικής κρίσης οι αμοιβές των στρατιωτικών έχουν τεθεί ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο. Οι συνδικαλιστές των στρατιωτικών έχουν πολλές αντιρρήσεις σχετικά με το μισθολόγιό τους.

Η θέση των συνδικαλιστών για το μισθολόγιο

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ δήλωσε σχετικά: «Εμείς ήμασταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι με το νέο μισθολόγιο γιατί για αυτά όταν πήγαν στην Βουλή και ψηφίστηκαν δεν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό το ειδικό μισθολόγιο δεν προέβλεπε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση του άλλου 50% των αναδρομικών που προβλέπει το ΣτΕ με δύο αποφάσεις ότι πρέπει να επιστραφούν στους στρατιωτικούς.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα το επίδομα παραμεθορίου δεν προβλέπεται για όσους υπηρετούν σε περιοχές που συνορεύουν με Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.

Μόνο τον Έβρο και κάποια νησιά. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα στην Σκύρο το παίρνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά όχι του Στρατού Ξηράς. Αυτά είναι παράδοξα και δεν τα έχει λύσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρά το ότι το έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το επίδομα νυχτερινής υπηρεσίας το οποίο ενώ πρέπει να εφαρμοστεί από 1/1/2017, έχουμε φτάσει στα μέσα του 2018 και ακόμα δεν υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση. Από ότι μαθαίνουμε δεν θα αποζημιώνονται όλες οι ώρες αλλά ένα πολύ μικρό μέρος των ωρών. Νύχτα εννοούμε από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Τα επιδόματα επικινδυνότητας έχουν περιοριστεί πάρα πολύ. Οι πυροτεχνουργοί θα αποζημιώνονται με 8,5 ευρώ το μήνα μεικτά. Το έχουμε αναδείξει με επιστολή μας αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση. Αυτό το μισθολόγιο έχει πολλές στρεβλώσεις.

Αυτό δε που είχαμε τονίσει ήταν ότι πλήττει κυρίως τους χαμηλόβαθμους που αποτελούν τον κύριο όγκο του στρατεύματος. Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές είναι αυτοί, που παίρνουν και τις περισσότερες μεταθέσεις, σε δύσκολες περιοχές, οι γυναίκες τους σε πολλές περιπτώσεις δεν εργάζονται. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Γι’ αυτό είχαμε πει όταν συντάσσεται ένα μισθολόγιο που θα αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να τίθεται πρώτα σε γνώση των θεσμικών οργάνων, των ομοσπονδιών και να κάτσουμε κάτω να το συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο που πραγματικά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του προσωπικού».

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία που ζητήσαμε την βοήθειά στην «χαρτογράφηση» του θέματος του μισθού των στρατιωτικών, ο πλέον πρόσφατος νόμος που διέπει το μισθολόγιο των στρατιωτικών και στα τρία όπλα, Στρατό Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, είναι ο 4472/2017.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό λοιπόν, το ύψος του βασικού μισθού διαμορφώνεται πλέον βάσει της κατάταξης των στελεχών σε μισθολογικές κατηγορίες και μισθολογικά κλιμάκια σε συνάρτηση με το βαθμό, τα έτη υπηρεσίας ή τη θέση τους. Παράλληλα καταργήθηκε το επίδομα χρόνου υπηρεσίας και λοιπά επιδόματα που προβλέπονταν στην παλαιότερη νομοθεσία και εισήχθησαν νέα. Ο επανακαθορισμός αφορά στις κρατήσεις υπέρ των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (μετοχικά ταμεία Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας, και οικείοι ειδικοί λογαριασμοί αλληλοβοηθείας, πρόνοιας ή χρηματικής αρωγής και κλάδοι οικονομικής ενίσχυσης, νοσηλευτικά ιδρύματα μετοχικών ταμείων Στρατού και Ναυτικού).

Οι κατηγορίες

Υπάρχουν πλέον 4 κατηγορίες, με την τέταρτη να αφορά ουσιαστικά την αστυνομία και για αυτό δεν θα την εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Στην πρώτη κατηγορία είναι τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), τους απευθείας ή με διαγωνισμό κατατασσόμενους στο Σώμα των αξιωματικών και τα κοινά Σώματα από την ονομασία τους ως αξιωματικών. Επίσης, στην εν λόγω κατηγορία εντάσσονται και οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς που μετατάσσονται στα Σώματα των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η δεύτερη κατηγορία είναι για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις σχολές Υπαξιωματικών, για τους αξιωματικούς που διέπονται από τον νόμο 649/1970 (Α΄176), για τους υπαξιωματικούς και αντίστοιχους και αξιωματικούς που προέρχονται από παραγωγικές ή μη σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην τρίτη κατηγορία είναι τα στελέχη με προέλευση από Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ), Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (Ο.Π.Υ.), Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) και Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.).

Ο βασικός μισθός
Ο βασικός μισθός χωρίς να υπολογίζουμε τις κρατήσεις ξεκινά από τα 939 ευρώ για τα χαμηλότερα κλιμάκια και φτάνει μέχρι τα 4.200 για τα υψηλότερα. Με βάση την σχετική νομοθεσία λοιπόν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει βασικό μισθό εφόσον προέρχεται από την πρώτη κατηγορία, 4.200 ευρώ με 34 έως και 40 έτη υπηρεσίας και ο νέος μόνιμος στρατιώτης, σμηνίτης, ναύτης στο πρώτο pay check δικαιούται να λάβει 939 ευρώ. Υπενθυμίζουμε χωρίς τις κρατήσεις…

Τα επιδόματα

Πέρα από το βασικό μισθό παρέχονται και τα εξής επιδόματα και παροχές κατά μήνα: Οικογενειακή παροχή και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας. Στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αυτό το ποσό είναι της τάξης των 500 ευρώ ενώ για τον στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη αυτό είναι στα 105 ευρώ.

Το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά πενήντα 55 ευρώ για τα στελέχη που είναι έγγαμα χωρίς τέκνα ή έχουν τέκνα, για τα οποία, όμως, δεν καθίστανται δικαιούχοι της οικογενειακής παροχής. Για τα στελέχη που έχουν τέκνα, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης οικογενειακής παροχής, το εν λόγω επίδομα προσαυξάνεται κατά 115 ευρώ, ανεξάρτητα του εάν τα εν λόγω στελέχη είναι άγαμα ή τελούν σε διάσταση, διάζευξη ή χηρεία.

Η προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο σε περίπτωση συζύγων που είναι και οι δύο εν ενεργεία.

Σε αυτά τα ποσά προβλέπεται από τον σχετικό νόμο επίδομα θέσης ευθύνης που ορίζεται στα 550 ευρώ για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και 30 ευρώ για ένα Ταγματάρχη που είναι ο κατώτερος βαθμός που εμφανίζει ο σχετικός πίνακας του νόμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος είναι η πραγματική άσκηση των καθηκόντων.

Επιπλέον, στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2,77 ευρώ ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους Νομούς Έβρου Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στους ένστολους της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένοι στη Σκύρο, χορηγείται, από την αρχή του 2017, μηνιαίο επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Τα επιδόματα όπως των ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, θέσης ευθύνης, ειδική; αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, νυχτερινό και το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίων, δεν καταβάλλονται στους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (μέχρι τριών ετών), στους μαθητές των σχολών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας, καθώς και στους έφεδρους και δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς.

Τα επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου όπως το πτητικό, πτώσεως αλεξιπτωτιστών, καταδυτικό, υποβρύχιων καταστροφέων, δυτών, εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, Ε.Κ.Α.Μ., Ε.Μ.Α.Κ., Μ.Α.Τ., ανιχνευτών, εξουδετερωτών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών σκύλων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και άλλων ελέγχων, ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γραφείου λόγω ανικανότητας ένεκα παθήματος στην υπηρεσία) που παρέχονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να καταβάλλονται.

Για παράδειγμα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr, το πτητικό επίδομα στην Πολεμική Αεροπορία, ξεκινά από τα 2.000 ευρώ το 6μηνο και φτάνει μέχρι τα 8.500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους.

Τα παραδείγματα
Επειδή όμως με απλή παράθεση των βασικών μισθών χωρίς να παραθέτει κανείς τις κρατήσεις υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εντύπωση για πλουσιοπάροχα αμειβόμενους στρατιωτικούς σε καιρούς χαλεπούς ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Το πρώτο μας παράδειγμα έχει να κάνει με έναν Δεκανέα στον Στρατό Ξηράς και τους αντίστοιχους βαθμούς σε Αεροπορία και Ναυτικό

Με ημερομηνία κατάταξης τον περασμένο Ιούλιο και άγαμος ανήκοντας στην κατηγορία Γ’ ο βασικός του μισθός είναι 979 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 65,04 ΕΦΚΑ εργοδότη και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 105 ευρώ. Από αυτά αφαιρούνται 108,82 της εξομάλυνσης φτάνοντας το ποσό στα 1.040,22 Από αυτά όμως του γίνονται κρατήσεις για: Φόρο, ΕΟΠΥΥ, Σύνταξη, Εισφορά Αλληλεγγύης, μέρισμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Εισφορά Αλληλεγγύης Μετοχικού Ταμείου Στρατού, μέρισμα ΕΚΟΕΜΣ, ΕΛΟΑΣ(εφάπαξ) και ΕΛΧΑΟΣ, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 284,85 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως στην τσέπη του θα βάλει τελικά 755,37.

Αντίστοιχα ένας Λοχαγός, Σμηναγός, Υποπλοίαρχος ενώ ο βασικός του μισθός ανήκοντας στην κατηγορία Α’ με 8 χρόνια υπηρεσίας, είναι 1.355 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών του φτάνει στα 1.649,43, μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν σε 546,95 θα βάλει στην τσέπη του 1.102,48

Τέλος ο Αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ μετά από 32 χρόνια υπηρεσίας και φυσικά ανήκοντας στην κατηγορία Α’ έχουν ένα βασικό μισθό της τάξεως των 3.800 ευρώ και το σύνολο των αποδοχών τους επί αυτού με διάφορα επιδόματα όπως ευθύνης, ιδιαίτερων συνθηκών και ΕΦΚΑ εργοδότη φτάνει στα 4.613,90 ευρώ. Μετά τις κρατήσεις που αντιστοιχούν στο ποσό των 2.105,20 θα δουν στην τσέπη τους 2.508,70.
Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των στρατιωτικών – Το νέο μισθολόγιο Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των στρατιωτικών – Το νέο μισθολόγιο Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.