Γνωρίστε το «Μονακό της Ελλάδας». Η κοσμοπολίτικη «γωνιά» στην Πελοπόννησο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γαλλική Ριβιέρα (Photos)

Ένα παραθαλάσσιο...

χωριό που ανήκει στον νομό Αργολίδας στην Πελοπόννησο και είναι πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο.

«Εκεί που τα ακρογιάλια με ατέλειωτες νταντέλες στολίζουνε τη φούστα του με τις πολλές τις δίπλες, εκεί που δένει η αυγή με πεύκα και με θάλασσα, εκεί που πλέει η πρέσκεζα μες στη γαλάζια λίμνη» αναφέρει ο ποιητής περιγράφοντας τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Το σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας είναι ταυτοχρόνως και η ομορφότερη παραλία της Πελοποννήσου

Οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Πόρτο χέλι θα θυμίσει τους στίχους του. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε αφιέρωμά της χαρακτήρισε την περιοχή ως ελληνική Ριβιέρα, πανέτοιμη να ανταγωνιστεί ακόμη και το Μονακό!

Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές υποδομές καλύπτουν άνετα τις προτιμήσεις της Βασίλισσας Λετίθια και του Κριστιάνο Ρονάλντο, που παραθερίζουν εδώ και χρόνια στο Μονακό.

Άξια προς θέαση

Φθάνοντας εκεί η βόλτα στον παραλιακό δρόμο περνάει μέσα από καλόγουστα καφέ, εστιατόρια, ουζερί και μαγαζιά. Στο βάθος φαίνεται το λιμάνι.
Μεγάλο, επιβλητικό με πεζοδρόμιο και δεντροστοιχίες αποτελεί κόσμημα για τον τόπο. Σύμφωνα με τους ντόπιους κατασκευάστηκε το 1970 ως μεγαλεπήβολο έργο αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τον αρχικό του σχεδιασμό. Παρά ταύτα το λιμάνι συνδέει τα νησιά Σπέτσες-Ύδρα με τακτικά δρομολόγια επιβατικών πλοίων χειμώνα-καλοκαίρι.

Συχνά πυκνά πολλοί αγκυροβολούν τα σκάφη τους στο πλαίσιο μιας μίνι κρουαζιέρας.Άλλωστε, ο Αργοσαρωνικός χαρίζει απλόχερα τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο χειμώνας εκεί είναι ήπιος, ζεστός. Οπότε μια επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο τον χρόνο.
Επιπρόσθετα, γίνεται και ο προορισμός του Σαββατοκύριακου αφού απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την πρωτεύουσα. Ορισμένα τουριστικά καταλύματα μένουν ανοικτά τους χειμερινούς μήνες. Το 1950 αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως το πρώτο αξιοθέατο, το νεκροταφείοτης αρχαίας πόλης των Αλιέων.

Τριάντα χρόνια μετά το 1980, με τον ίδιο τρόπο, ανακαλύπτεται η Ακρόπολη των Αλιέων. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Μουσείο του Ναυπλίου και ορισμένα στο Λαογραφικό Μουσείο του Κρανιδίου, κωμόπολη του Νομού Αργολίδος που απέχει 6 χλμ. από το Πόρτο Χέλι.
Οι πρώτοι κάτοικοι, οι Αλιείς, ασχολούνταν με την αλιεία και το εμπόριο πορφύρας (κατεργασμένα κελύφη κοχυλιών και οστράκων). Όμως, πέρα από τον πολιτισμό του 7ου αιώνα, υπάρχουν και άλλα μέρη που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει! Μεταξύ αυτών και η λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως κάποτε ήταν το αγαπημένο καταφύγιο πειρατών. Μια στάση εκεί για ανοιξιάτικους περιπάτους και καλοκαιρινές βουτιές ίσως γίνει και για τον επισκέπτη λατρεμένο ησυχαστήριο. Το σπήλαιο των Διδύμων βρίσκεται 20 χλμ. από το Πόρτο Χέλι και είναι ένα τεράστιο σφαιρικό κοίλωμα.
Με άλλα λόγια μια μεγάλη σπηλιά στην πλαγιά ενός βουνού. Εκεί στην άκρη του δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η θέση του καθιστά το σπήλαιο ως μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, που πρέπει να δει και να φωτογραφίσει κάθε ταξιδιώτης.

Ο πύργος της Έλλης χτίστηκε το 1930 και σύμφωνα με πηγές θεωρείται ως ένα σπάνιο για την Ελλάδα αρχιτεκτονικό οικοδόμημα γοτθικού ρυθμού. Παράλληλα, η χρονιά αποτελεί ορόσημο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.Πολλά ατμόπλοια προσέγγιζαν το απάνεμο φυσικό λιμάνι.
Ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν εντυπωσιασμένοι το μικρό και άσημο τότε Πόρτο Χέλι που ζούσε στη σκιά των κοσμοπολίτικων νήσων του Αργοσαρωνικού. Η φήμη του εξαπλώνεται στα πέρατα της γης.

Πολλοί το επισκέπτονται. Ανάμεσά τους ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη θαλαμηγό του Χριστίνα. Μαρτυρίες λένε πως ήταν το δεύτερο σκάφος που αγκυροβόλησε στο λιμάνι.
Γνωρίστε το «Μονακό της Ελλάδας». Η κοσμοπολίτικη «γωνιά» στην Πελοπόννησο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γαλλική Ριβιέρα (Photos) Γνωρίστε το «Μονακό της Ελλάδας». Η κοσμοπολίτικη «γωνιά» στην Πελοπόννησο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γαλλική Ριβιέρα (Photos) Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.