6 πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά και τον ύπνο

Παρόλο που ο ύπνος είναι μια τόσο απλή, βασική, ανθρώπινη πράξη, είναι άκρως σημαντική για κάθε πτυχή της ζωής μας. Χωρίς τον ύπνο, η σκέψη μας χάνεται, τα συναισθήματά μας γίνονται πιο αντιληπτά και τα λάθη μας πιο πιθανά (για να μην αναφέρουμε, πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την υγεία μας)!

Αν όμως, ο ύπνος είναι πολύπλοκος για μας τους ενήλικες, πόσο πιο πολύπλοκος μπορεί να είναι για τα παιδιά μας; Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τα παιδιά να κοιμούνται μια συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ; Μπορεί ο ανεπαρκής ύπνος να επηρεάσει τις επιδόσεις τους στο σχολείο;

Παρακάτω, θα βρείτε 6 πράγματα βασισμένα σε έρευνες, συστάσεις και συμβουλές ειδικών, που καλό είναι να γνωρίζουν οι γονείς για τον ύπνο των παιδιών.

1. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους;

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές στις αρχές του περασμένου έτους για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα παιδί, ενώ, όσο αυτό μεγαλώνει, αλλάζουν και οι ώρες:

  • Νεογέννητα (0 έως 3 μήνες): 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα
  • Βρέφη (4 έως 11 μήνες): 12 έως 15 ώρες
  • Νήπια (1 έως 2 ετών): 11 έως 14 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες
  • 6- έως 13 ετών: Εννέα έως 11 ώρες
  • Έφηβοι (14 έως 17 ετών): Οκτώ έως 10 ώρες

Παρόλα αυτά, πολλά παιδιά και έφηβοι στερούνται ύπνου. Οι έφηβοι κοιμούνται όλο και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Mailman στο Columbia University, η οποία εξέτασε τον ύπνο περισσότερων από 270.000 εφήβων για 10 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 72% των 15χρονων το 1991 κοιμόντουσαν 7 ώρες την ημέρα, αλλά το 2012 έπεσε στο 63%.

Στην πραγματικότητα, η Mindell λέει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ίσως το πιο διαδεδομένο πρόβλημα που υπάρχει – και για τα παιδιά, μπορεί να εκδηλωθεί σε μανία, ευερεθιστότητα ή να είναι υπερβολικά ενεργητικά. Για έναν έφηβο, μπορεί να σημαίνει ότι έχει πρόβλημα να ρυθμίσει τις διαθέσεις του ή τα συναισθήματα του ή να μην μπορεί να ξυπνήσει το πρωί.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν διαταραχές πέραν του ανεπαρκούς ύπνου. «Το παιδί σας ροχαλίζει; Έχει κάτι που το ενοχλεί σωματικά ή διανοητικά, όπως το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών; Ή ίσως το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα που το απασχολεί και έτσι μένει όλη τη νύχτα ξύπνιο», λέει η Mindell. Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά, φροντίστε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

2. Πως καταλαβαίνουμε αν ένα παιδί κοιμάται αρκετά και ποια ώρα είναι η καλύτερη για να πάνε για ύπνο;

Η Mindell προτείνει να κάνετε αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  • 1. Δίνετε μάχες για να ξυπνάτε το παιδί σας κάθε πρωί;
  • 2. Το παιδί σας κοιμάται πάντα για τουλάχιστον δύο ώρες περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες που δεν έχει σχολείο από τις καθημερινές;
  • 3. Το παιδί σας κοιμάται τακτικά στο αυτοκίνητο, στο σχολείο ή σε άλλες στιγμές που δεν «πρέπει» να κοιμάται;
  • 4. Είναι το παιδί σας διαφορετικό – πιο ευτυχισμένο, πιο ενεργητικό, κλπ. – τις μέρες που κοιμάται περισσότερο;

«Αν ισχύει κάποιο από τα παραπάνω, τότε το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο«.

Είναι πιθανόν ο λίγος (και κακός) ύπνος να επηρεάσει τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal of Sleep Research, οι ερευνητές της Uni Research, εξέτασαν χιλιάδες έφηβους στη Νορβηγία, για να διαπιστώσουν ότι εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο μεταξύ 10 και 11 μ.μ. είχαν τους καλύτερους βαθμούς, ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες είχαν τους χειρότερους μεταξύ όλων των εφήβων.

3. Η κατανάλωση ενός σνακ ή χυμού μετά το σχολείο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο

Η Mindell την ονομάζει «κλέφτη ύπνου»: κρυφή καφεΐνη στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται το απόγευμα, αλλά εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ύπνο τη νύχτα. «Πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ποια φαγητά ή ποτά έχουν καφεΐνη και σε τι ποσότητα», λέει η Mindell. Παρόλο που συμβουλεύει τα παιδιά να μην καταναλώνουν καφεΐνη, σε πρώτο βαθμό, σημειώνει ότι σίγουρα «δεν πρέπει να την καταναλώνουν νωρίς το απόγευμα, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τον ύπνο». Η έρευνα έδειξε μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης από τους εφήβους και τις αναφορές ανησυχίας, νεύρωσης και προβλημάτων στον ύπνο.

4. Ο υπερβολικός αριθμός σχολικών ή/και εξωσχολικών δραστηριοτήτων μπορεί να βλάψουν τον ύπνο του παιδιού σας

Πιάνο και μετά μπαλέτο και στο ενδιάμεσο φροντιστήριο; «Υπάρχουν τόσα πολλά αθλήματα και εξωσχολικές δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αν δεν φτάσουν στο σπίτι μέχρι τις 9, τότε ναι, αυτό θα επηρεάσει τον ύπνο τους», λέει η Mindell. «Οι γονείς πρέπει να επιλέξουν τι θα κάνει το παιδί τους.

5. Το τηλέφωνο του παιδιού σας μπορεί να του αποσπά την προσοχή

Αν έχετε έφηβο με κινητό τηλέφωνο, γνωρίζετε ότι ούτε με τανάλια δεν μπορείτε να αποσπάσετε αυτό το πράγμα από τα χέρια του. Και το να στέλνουν sms – να παίζουν παιχνίδια, να τσατάρουν στο Snapchat, να ανεβάζουν φωτογραφίες στο Instagram ή οτιδήποτε άλλο – όταν είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να επηρεάσει τους βαθμούς τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Neurology. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που έστελναν μηνύματα με τα τηλέφωνά τους για περισσότερο από 30 λεπτά όταν έσβηναν τα φώτα, το επόμενο πρωί ήταν πιο νυσταγμένοι και δεν τα πήγαιναν καλά στο σχολείο από εκείνους που έστελναν μηνύματα για λιγότερο από 30 λεπτά ή καθόλου όταν ήταν ώρα για ύπνο.

Γι ‘αυτό η Mindell συνιστά την απαγόρευση των κινητών από το υπνοδωμάτιο μετά από μια ορισμένη ώρα τη νύχτα και «νομίζω ότι αυτός ο κανόνας πρέπει να είναι κανόνας για όλη την οικογένεια, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αφήνουν τα κινητά τους στον πάγκο της κουζίνας και πάνε για ύπνο», λέει.

6. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν επίσης να βλάψουν τον ύπνο

Δεν περιορίζουν μόνο τον ύπνο των παιδιών και των εφήβων, επειδή τους αποσπούν της προσοχή – το φως που εκπέμπεται από τα gadget μπορεί να βλάψει τον ύπνο σε βιολογικό επίπεδο. «Δεν είναι μόνο η τεχνολογία που εμπλέκεται, είναι και το φως που παρεμβαίνει και καταστέλλει την ορμόνη ύπνου, την λεγόμενη μελατονίνη», λέει η Mindell.

Στην πραγματικότητα, μια μικρή, πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Έρευνας Φωτισμού στο Πολυτεχνείο Rensselaer δείχνει ακόμη ότι οι έφηβοι είναι πιο ευαίσθητοι από τους ενήλικες στο φως που εκπέμπεται από τα gadget. «Πρέπει, λοιπόν, να απομακρύνουμε από όλα τα gadgets από το κρεβάτι πριν τον ύπνο», λέει.

«Προτιμήστε τις παλιές, καλές, αγαπημένες δραστηριότητες πριν τον ύπνο – θέλουμε τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία, να μιλάνε με τους γονείς τους, να κάνουν κάτι χαλαρωτικό».

Επιμέλεια: Έλενα Θάνου - themamagers.gr

Let's block ads! (Why?)

6 πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά και τον ύπνο 6 πράγματα που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά και τον ύπνο Reviewed by olablogs on 02:14 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.