Ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση και την αντιμετώπιση του φάσματος του αυτισμού βρέθηκαν επιστήμονες από τη Φλόριντα. Ανέπτυξαν φάρμακο που καταστέλλει ένζυμο υπεύθυνο για την έλλειψη σεροτονινής σε αυτιστικούς ενήλικες.
Η έρευνα βέβαια έγινε σε ποντίκια, γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να έχουν αυτισμό, αλλά τα αποτελέσματα αποτελούν θετική ένδειξη για να βρεθεί μία θεραπεία και για τους ανθρώπους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Florida Atlantic εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα τα τελευταία 25 χρόνια. Αρχικά, ανακάλυψαν ότι τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού έχουν μία γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, της ένωσης δηλαδή που επηρεάζει το αίσθημα της χαράς.Στη συνέχεια, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα ένζυμο απορροφά τη σεροτονίνη σε μεγάλο βαθμό στους εγκεφάλους των αυτιστικών.
Το φάρμακο που ανέπτυξαν καταστέλλει αυτό το ένζυμο και λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό. Τα ποντίκια με αυτισμό παρουσίασαν βελτίωση στην κοινωνική συμπεριφορά τους μέσα σε μία εβδομάδα και η φυσιολογία του εγκεφάλου τους ήταν σχεδόν ίδια με αυτή των κανονικών ποντικιών.
Αυτό δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Κάποιοι από αυτούς είναι ανεξάρτητοι και ζουν κανονικές και πετυχημένες ζωές. Πολλοί, όμως, δυσκολεύονται στην κοινωνική επαφή, μπορούν να γίνουν ακόμα και επιθετικοί και δυσκολεύονται φρικτά στην καθημερινή τους ζωή.
Οι πραγματικές αιτίες τις ασθένειες δεν είναι εντελώς γνωστές και οι τρόποι αντιμετώπισης μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντιψυχωτικά φάρμακα.
Η νέα αυτή θεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που έχουν βαριά συμπτώματα αυτισμού, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν μία κανονική ζωή και να λειτουργήσουν ενεργά στην κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου