Γιατί ένα μήλο την ημέρα δεν αρκεί!
Οι ιώσεις καλά κρατούν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Ένα από τα βασικότερα είναι φυσικά η υγιεινή και θρεπτική διατροφή, μια διατροφή που σας παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών που θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό σας σε… φόρμα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους παθογόνους εισβολείς.
Για μέγιστη προστασία, φροντίστε πρωτίστως να καταναλώνετε πολλά χρωματιστά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα να μην αμελείτε την ενυδάτωσή σας, πίνοντας 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα.
Οι τροφές που θα δείτε στην παρακάτω gallery θα δώσουν στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να προστατευτεί από ιώσεις και άλλες λοιμώξεις.
1. Γιαούρτι: Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή γαστρεντερική λειτουργία αλλά και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού (μερίδα 210 γραμμάρια) ενισχύει σε σημαντικό βαθμό τις άμυνες του οργανισμού.
2. Βρόμη: Περιέχει βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι στον άνθρωπο τα συγκεκριμένα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιταχύνουν την επούλωση και ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών.
3. Σκόρδο: Η αλλισίνη που προσδίδει στο σκόρδο την έντονη μυρωδιά του προστατεύει από τις ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα. Παράλληλα, η επίδρασή της στον οργανισμό συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και καρκίνου του στομάχου.
4. Θαλασσινά: Τα στρείδια, το καβούρι, ο αστακός και τα μύδια παρέχουν σελήνιο, το οποίο βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτοκίνες, πρωτεΐνες που εξουδετερώνουν τους ιούς στον οργανισμό.
5. Μοσχάρι: Το μοσχαρίσιο κρέας παρέχει σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που δρα προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, των κυττάρων που εξαπολύει το ανοσοποιητικό ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
6. Ενισχυμένα δημητριακά: Αν αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, ψευδάργυρο θα βρείτε και σε δημητριακά που έχουν ενισχυθεί με το μέταλλο κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους.
7. Γλυκοπατάτα: Η γευστική γλυκοπατάτα παρέχει στον οργανισμό μια γερή δόση βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για να είναι υγιές το δέρμα, η «πρώτη γραμμή άμυνας» του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.
8. Μανιτάρια: Έχει αποδειχτεί από επιστημονικές μελέτες ότι τα μανιτάρια βελτιώνουν την παραγωγή και τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, ώστε να εντείνεται η προστασία του οργανισμού απέναντι σε ιούς, βακτήρια, παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς.
9. Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από τους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr , www.prevention.com
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου