Του Γιώργου Λεκάκη
Ο κρατήρας με πόδι / στήλη, ήταν ένα μεγάλο αρχαίο δοχείο, που χρησιμοποιείτο για την ανάμειξη κρασιού και νερού. Πήρε το όνομά του από τις λαβές του (κρατώ > κρατήρ).
Η μορφή αυτή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην κορινθιακή αγγειοπλαστική, του 7ου αιώνα π.Χ. Το ύφος του έγινε δημοφιλές μεταξύ της άρχουσας τάξεως της αρχαίας Αθήνας, και στη συνέχεια οι Αθηναίοι αγγειοπλάστες τους φιλοτεχνούσαν αρκετά τακτικά, από το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. έως το τρίτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ.
Αυτός είναι ένας αρχαίος ελληνικός κρατήρ (34 x 25,1 εκατ.), ίσως από την Κόρινθο, της Αρχαϊκής Περιόδου, φιλοτεχνημένος περίπου μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Ένας υπέροχος κεραμικός κρατήρας, που έχει γίνει με τροχό…
Η σπανιότης του έγκειται στο θέμα του:
Στο εμπρός μέρος του εικονίζεται ένα τρίο ορθίων χορευτών, "padded dancers" - «γεμισμένων χορευτών», μελανόμορφης τεχνικής, ο καθ’ ένας από τους οποίους χορεύει με τα χέρια του σε διαφορετική θέση - διαφορετικός «ερμηνευτικός τρόπος»… Κάθε κίνηση της χορογραφίας έχει και μια συμβολική σημασία. Ποια;
Στην πίσω όψη εμφανίζει ένα ζευγάρι καθισμένων σφιγγών, με κόκκινο και μαύρο, κυματοειδείς ουρές και ανυψωμένα κεφάλια με αφηρημένες ανθρωπόμορφες κεφαλές.
Εμφανίζονται επίσης δύο αφηρημένα πουλιά, το σχήμα ζιγκ-ζαγκ, κλπ.
Τι σχέση έχουν αυτοί οι περίεργοι χορευτές, με τις Σφίγγες και τα πουλιά;
Τι χορό χορεύουν; Την διποδία;
Για ποιον;
Είναι όντως με ένα πόδι ή πρόκειται για τέλειο συνδυασμό των ποδιών τους, ούτως ώστε τα δυο πόδια να φαίνονται ως ένα;
Δεν θα το μάθουμε ποτέ, διότι…
...ο κρατήρ είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, και δημοπρατείται παρανόμως στις 13 Αυγούστου 2020 από την Γκαλερί... Άρτεμις, στο Louisville, των ΗΠΑ, και θέλουν σε αυτόν να φτιάξουν κρασί 4.726 άτομα… Ο κορινθιακός κρατήρ, είχε «ξανα-δημοπρατηθεί» και από τους Christie's και το ανεκτίμητον… εκτιμάται 25.000 δολλάρια… Καλά κρασιά…
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.7.2020.
Χορευτές με ένα πόδι ή τέλεια συγχρονισμένοι χορευτές; Τι σχέση έχουν με Σφίγγες;
Reviewed by olablogs
on
18:42
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου