Καθηγητής αστροφυσικής εξηγεί γιατί είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν εξωγήινοι

 

«Το Oumuamua είναι ίσως τεχνητό κατασκεύασμα και θα μπορούσε να ήταν κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας ή υπολείμματα ενός μακρινού πολιτισμού»

Το 2017, πέρασε από το Ηλιακό μας Σύστημα ένα ουράνιο σώμα που φαινόταν να προέρχεται από το διαστρικό διάστημα. Οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα «Oumuamua» και διαπίστωσαν ότι δεν έμοιαζε με τίποτα που έχουν ξαναδεί ούτε είχε κάποιο από τα συνήθη χαρακτηριστικά των αστεροειδών και των κομητών που διασχίζουν το Ηλιακό μας Σύστημα.

Πρόσφατα, ο καθηγητής αστροφυσικής του Χάρβαρντ Δρ. Avi Loeb υπέθεσε ότι «το Oumuamua είναι ίσως τεχνητό κατασκεύασμα και θα μπορούσε να ήταν κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας ή υπολείμματα ενός μακρινού πολιτισμού», λέει ο Independent.


Στο νέο του βιβλίο Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth, ο Loeb υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί πλανήτες στο σύμπαν με συνθήκες παρόμοιες με τη Γη.

«Συνολικά, περίπου το ένα τέταρτο των 200 δισεκατομμυρίων αστεριών του γαλαξία μας περιστρέφεται γύρω από πλανήτες που είναι κατοικήσιμοι, όπως και η Γη, με συνθήκες επιφάνειας που επιτρέπουν την ύπαρξη νερού και άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής. Η παρουσία τόσων πολλών πλανητών με συνθήκες φιλικές προς την ύπαρξη ζωής, δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν εξελιχθεί και αλλού ευφυείς οργανισμοί.»



Σε συνέντευξή του στο NY Magazine, ο Loeb εξήγησε ότι «βάσει της ταχύτητας με την οποία κινείται το Oumuamua φαίνεται να προήλθε από το διαστρικό διάστημα, αλλά ο λόγος για τον οποίο ανέπτυξε αυτή την ταχύτητα παραμένει μυστήριο. Προσθέτει ότι το αντικείμενο ήταν στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, πολύ λεπτό και είχε το σχήμα τηγανίτας.»Ο Avi Loeb

Όταν ρωτήθηκε αν είναι σύμπτωση ότι η περιγραφή του ταιριάζει με UFO, είπε: «Θα μπορούσε να είναι απλώς κομμάτι ενός διαστημοπλοίου που διαλύθηκε. Θα μπορούσε να είναι ένα είδος διαστημικού σκουπιδιού. Είναι σαν να περπατάς στην παραλία. Συνήθως βλέπεις πέτρες και κοχύλια, αλλά μια στο τόσο βλέπεις ένα πλαστικό μπουκάλι. Θα μπορούσε να είναι τέτοιου είδους σκουπίδι.»


Και πρόσθεσε, «Είναι σαν ένα μήνυμα στο μπουκάλι. Ένα φυσικό αντικείμενο που ίσως κατασκευάστηκε τεχνητά. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι παρόλο που δεν έχουμε αρκετά στοιχεία γι’ αυτό το αντικείμενο, είναι αρκετά ενδιαφέρον. Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε στον ουρανό για παρόμοια αντικείμενα.»

Ο Loeb μίλησε επίσης για τα πρόσφατα σχόλια που έκανε ο Haim Eshed, ο πρώην διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος είπε σε ισραηλινή εφημερίδα ότι είχε δημιουργηθεί μια «γαλαξιακή ομοσπονδία» μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων.

Ο Loeb επέκρινε τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την ιστορία επειδή δεν ζήτησαν από τον Eshed επιπλέον στοιχεία, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να δίνουμε προσοχή σε κάποιον που μιλάει χωρίς αποδείξεις. Είναι λυπηρό, γιατί αν δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που λένε ατεκμηρίωτα πράγματα, το κοινό δυσκολεύεται να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα.»

Ο Loeb, ο οποίος εμφανίστηκε στο δημοφιλές podcast του Joe Rogan, ελπίζει ότι τα επιχειρήματά του και το βιβλίο του θα ελαχιστοποιήσουν τον φόβο των ανθρώπων προς τους εξωγήινους και τα UFO, που έχουν προωθήσει οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Ελπίζει επίσης ότι το δημόσιο ενδιαφέρον θα ενθαρρύνει τους επιστήμονες να είναι πιο ανοιχτοί σχετικά με τη διερεύνηση των UFO και άλλων ουράνιων αντικειμένων.

«Θα πρέπει να βρούμε περισσότερα ουράνια αντικείμενα και να δούμε αν είναι τεχνητά. Κάθε φορά που υπάρχουν αναφορές για άγνωστα αντικείμενα, θα πρέπει να τα μελετούμε με τα καλύτερα εργαλεία και να μην βασιζόμαστε μόνο στις αναφορές των πιλότων αεροσκαφών.»



Παρόλο που υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης για το είδος της έρευνας που προτείνει ο Loeb, οι φιλόδοξες ιδέες του μας δίνουν μια ιδέα για το τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα αν κοιτάξει με θάρρος προς τα αστέρια.
Καθηγητής αστροφυσικής εξηγεί γιατί είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν εξωγήινοι Καθηγητής αστροφυσικής εξηγεί γιατί είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν εξωγήινοι Reviewed by olablogs on 20:50 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.