Γιατί οι επιστήμονες ξέθαψαν τον πατέρα της γενετικής, Γκρέγκορ Μέντελ, και ανέλυσαν το DNA του

 

Μετάφραση Google

Gregor Johann Mendel (1822 - 1884) ο ιερέας και βοτανολόγος του οποίου το έργο έθεσε τα θεμέλια της μελέτης της γενετικής.Αρχείο Hulton/Getty Images/ Max Posner/NPR


Όταν ο άνθρωπος που είναι γνωστός ως «πατέρας της γενετικής» γίνεται 200 ​​ετών, πώς γιορτάζετε;

Ξεθάβοντας το σώμα του και αλληλουχώντας το DNA του, φυσικά.


Αυτό έκανε φέτος μια ομάδα επιστημόνων στην Τσεχική Δημοκρατία για να τιμήσει τον Γκρέγκορ Μέντελ, έναν επιστήμονα και μοναχό του οποίου τα πειράματα στα μέσα του 1800 έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη γενετική.

Ο Μέντελ έζησε και εργάστηκε στο Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Με το 2022 να σηματοδοτεί τη 200ή επέτειο από τη γέννηση του Μέντελ, τοπικοί ερευνητές εκεί – όπου ο Μέντελ παραμένει κάτι σαν ήρωας της πατρίδας του – αναζήτησαν τρόπους να θυμούνται τον άνδρα και να τιμήσουν τη στιγμή. Οι δυνατότητες περιλάμβαναν ένα φεστιβάλ, ένα επιστημονικό συνέδριο και ένα άγαλμα.

Ο αστρονόμος Jiří Dušek, διευθυντής του Αστεροσκοπείου και του Πλανητάριου του Μπρνο, αναρωτήθηκε αν ο ιδρυτής της γενετικής είχε ποτέ υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο.

«Αυτή ήταν λοιπόν η αρχή», λέει η Šárka Pospíšilová , γενετιστής που είναι επίσης αντιπρύτανης για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Masaryk στο Brno.

Μια «τρελή» ιδέα γίνεται πραγματικότητα

Αρχικά, λέει ότι η ιδέα της ανάλυσης των γονιδίων του Μέντελ φαινόταν «τρελή».

Ωστόσο, ο Pospíšilová πήγε σε διάφορους ειδικούς στο πανεπιστήμιο για να ρωτήσει τι μπορεί να είναι δυνατό.

«Ρώτησα τους ανθρωπολόγους που είχαν εμπειρίες από την ανάλυση λειψάνων διαφόρων ιστορικών προσώπων», θυμάται. Συζήτησε και με αρχαιολόγους.

Η εκταφή του Μέντελ από τον τάφο του στο Μπρνο και η διενέργεια γενετικών εξετάσεων στα λείψανά του αποδείχτηκε ένα εφικτό έργο - εφόσον μπορούσαν να πάρουν άδεια από τους Αυγουστινιανούς. Αυτό είναι το θρησκευτικό τάγμα στο οποίο ανήκε ο Μέντελ και με το οποίο παραμένει: Ο τάφος των Αυγουστινίων στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης πιστεύεται ότι περιείχε το σώμα του Μέντελ.

Οι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες συμβουλεύονταν τους Αυγουστινιανούς στην Πράγα, τον επίσκοπό τους και, τέλος, τους Αυγουστίνους στη Ρώμη. Τελικά, δόθηκε άδεια.

Ένας γίγαντας στη γενετική

Ο Filip Pardy , ένας μοριακός βιολόγος στην ερευνητική ομάδα, θεώρησε ότι ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης συνοδεύτηκε από τη συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια.

«Ο Γκρέγκορ Μέντελ είναι ένα άτομο που διδάσκεται στο πρώτο μάθημα γενετικής στο πανεπιστήμιο», λέει ο Πάρντι. "Όλοι αισθάνονται ότι είναι πολύ σημαντικός, ειδικά εδώ στο Μπρνο. Είναι ένα είδος πρότυπο... που στάθηκε στην αρχή όλων όσων κάνουμε."

Ο Μέντελ ήταν μπροστά από την εποχή του στον τρόπο που χρησιμοποιούσε τα μαθηματικά για να μελετήσει τα μοτίβα κληρονομικότητας στα φυτά μπιζελιού όταν κοιτούσε πράγματα όπως το χρώμα των λουλουδιών και το ύψος των φυτών, λέει ο Πάρντι.

«Ανέλυσε ένα σύνολο περίπου 25.000 φυτών για να πάρει τους αριθμούς σωστά και να δημιουργήσει τους τύπους», λέει ο Pardy. «Και από αυτή την άποψη ήταν επίσης κάπως οραματιστής και ένα βήμα μπροστά».

Τα πειράματα φυτών του Μέντελ ήταν γνωστά και σεβαστά κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά η φήμη του απογειώθηκε μετά το 1900, όταν οι γενετιστές ανακάλυψαν ξανά το έργο του και συνειδητοποίησαν τις επιπτώσεις του.

"Κανείς εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του Μέντελ, νομίζω, δεν υποψιαζόταν ότι το έργο του θα ήταν τόσο πρωτοποριακό από την άποψη ότι ήταν μια σημαντική επιστημονική θεωρία", λέει ο Ντάνιελ Φέρμπανκς , γενετιστής φυτών και συγγραφέας ενός βιβλίου με τίτλο Gregor Mendel: His Life and Κληρονομιά.

Τα γονίδια του Μέντελ προσφέρουν στοιχεία για τη ζωή του

Η ανασκαφή του τάφου του Μέντελ αποκάλυψε πέντε φέρετρα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό ήταν λίγο έκπληξη, δεδομένου ότι ο δείκτης του τάφου είχε τα ονόματα μόνο τεσσάρων Αυγουστινιανών αδελφών.

Το φέρετρο του Μέντελ φαινόταν να είναι το μεταλλικό στο κάτω μέρος. Ήταν γεμάτο με μερικές εφημερίδες που είχαν ημερομηνία λίγο πριν πεθάνει, κάτι που φαινόταν αρκετά πειστικό. Ωστόσο, ο Πάρντι λέει ότι ήθελαν ακόμη καλύτερα στοιχεία ότι αυτό το φέρετρο κρατούσε τα λείψανα του Μέντελ.

«Στην πραγματικότητα σκεφτήκαμε να περάσουμε από τα προσωπικά του υπάρχοντα γιατί ξέραμε ότι χρειαζόμασταν κάποιο υλικό αναφοράς για να επιβεβαιώσουμε πραγματικά την ταυτότητά του», λέει ο Πάρντι.

Οι επιμελητές σε τοπικά μουσεία τούς αφήνουν να μπατονέτες αντικείμενα όπως τα μικροσκόπια του Μέντελ, τα γυαλιά του, γραπτά αρχεία των μετεωρολογικών μετρήσεών του και μια ταμπακιέρα. Η ομάδα έψαξε επίσης προσεκτικά τα αγαπημένα βιβλία του Μέντελ και, σε ένα βιβλίο για την αστρονομία, βρήκε μια τρίχα.

Κοιτώντας το DNA από όλα αυτά και συγκρίνοντάς το με το DNA στον σκελετό, ένιωσαν σίγουροι ότι είχαν βρει το σώμα του Μέντελ.

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας Φυτών Gregor Mendel YouTube

Η αλληλούχιση του DNA του αποκάλυψε γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και νεφρική νόσο. Η παραλλαγή που κέντρισε το ενδιαφέρον της Fairbanks ήταν ένα γονίδιο που έχει συσχετιστεί με επιληψία και νευρολογικά προβλήματα.

«Υπόφερε σε όλη του τη ζωή από κάποιο είδος ψυχολογικής ή νευρολογικής διαταραχής που του προκάλεσε πολύ σοβαρές νευρικές κρίσεις», λέει η Fairbanks. «Αυτή μπορεί κάλλιστα να ήταν μια κληρονομική πάθηση – και αυτή ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη που έκαναν αυτοί οι επιστήμονες».

Τι θα έκανε ο Μέντελ;

Ο Fairbanks έχει σκεφτεί πώς θα ένιωθε ο Mendel αν τον ενοχλούσαν στον τάφο του για να ικανοποιήσει την περιέργεια των σημερινών επιστημόνων.

«Τείνω να πιστεύω, από όσα γνωρίζω για αυτόν, ότι μπορεί να ήταν πολύ χαρούμενος γι' αυτό», λέει η Fairbanks. «Αλλά φυσικά δεν μπορούμε να τον ρωτήσουμε ευθέως».

Ο Pospíšilová κλίνει επίσης προς αυτή τη θεωρία.

"Πιστεύουμε ότι θα ήταν χαρούμενος. Γνωρίζουμε ότι ήταν πολύ ενθουσιώδης για κάθε είδους έρευνα", λέει - σημειώνοντας ότι λίγο πριν πεθάνει, ο Μέντελ ζήτησε να γίνει εκτενής νεκροψία.

«Δεν ήταν ενάντια στην έρευνα για το σώμα του», λέει.

Παρόλο που ο Μέντελ δεν γνώριζε τίποτα για το DNA ή τον ρόλο που έπαιζε στα μοτίβα κληρονομικότητας που παρατήρησε τόσο στενά, λέει, κατά πάσα πιθανότητα «δεν θα τον πείραζε να είναι μέρος της έρευνας, ακόμη και μετά τον θάνατό του».

npr.org

Γιατί οι επιστήμονες ξέθαψαν τον πατέρα της γενετικής, Γκρέγκορ Μέντελ, και ανέλυσαν το DNA του Γιατί οι επιστήμονες ξέθαψαν τον πατέρα της γενετικής, Γκρέγκορ Μέντελ, και ανέλυσαν το DNA του Reviewed by olablogs on 09:47 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.