Ίχνη ζωής άνω των 7.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο – Ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί Šćedro, στα νότια του Χβαρ, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα που αμφισβητούν την προγενέστερη ερμηνεία του προϊστορικού παρελθόντος του νησιού.

Το σπήλαιο Ράτινα, ένα σημείο ενδιαφέροντος από τις αρχές του 20ου αιώνα, έχει φέρει στο φως στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας που ανάγεται στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου, δηλαδή σχεδόν 3.000 χρόνια απ’ ό,τι θεωρούταν προηγουμένως.

Το 1923, ο επιφανής αρχαιολόγος Grga Novak αναγνώρισε για πρώτη φορά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο σπήλαιο Ράτινα, έχοντας ανακαλύψει θραύσματα από την Εποχή του Σιδήρου.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανακάλυψη με επικεφαλής την εταιρεία Kantharos doo, σε συνεργασία με τους φίλους του νησιού του Συνδέσμου Šćedra και την κοινότητα  Jelsa, άλλαξε δραματικά το αφήγημα σχετικά με την ιστορία του νησιού.

Κατά τη διάρκεια μιας εστιασμένης ανασκαφής μόλις 1.5 x 1.5 μέτρων, οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα εντυπωσιακό σύνολο από τεχνουργήματα,  μεταξύ των οποίων 250 κεραμικά θραύσματα, 97 θραύσματα από οστά ζώων, 109 κογχύλια και κελύφη μαλακίων και τέσσερα εργαλεία από πυριτόλιθο.

Συνέλεξαν δείγματα ξυλάνθρακα για ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα, τα οποία συντέλεσαν στην επαλήθευση των σημαντικών ευρημάτων.

Το σπήλαιο της Ράτινα. Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island
Το σπήλαιο της Ράτινα. Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island

Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις, συγκαταλέγονται κεραμικά θραύσματα, με 67 κομμάτια που φέρουν διακριτά στοιχεία, ενδεικτικά ημισφαιρικών αγγείων με χείλη σε σχήμα δαχτυλιδιού και μερικώς λειασμένα τείχη. Τα αγγεία, διακοσμημένα με εγχάρακτα γεωμετρικά σχέδια, συνδέονται με τον πολιτισμό Χβαρ, χρονολογούμενα δηλαδή στην 5η χιλιετία π.Χ. (μεταξύ του 5.000 και του 4.300 π.Χ.).

Ο πολιτισμός Χβαρ, ήταν μια προϊστορική πολιτιστική ομάδα η οποία ήκμασε στο νησί Χβαρ και την περιβάλλουσα περιοχή στην ανατολική Αδριατική κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου, δηλαδή μεταξύ του 5.000 και του 4.300 π.Χ.

Ο πολιτισμός αυτός διακρίνεται για την ιδιαίτερη κεραμική του, η οποία αναπαριστά γεωμετρικές διακοσμήσεις και μοναδικά σχήματα αγγείων, όπως είναι τα ημισφαιρικά αγγεία και τα χείλη τους σε σχήμα δαχτυλιδιού.

Εκτός από την κεραμική, αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται με τον πολιτισμό Χβαρ, είναι επίσης εργαλεία από πέτρα και πυριτόλιθο, καθώς και στοιχεία πρώιμων γεωργικών πρακτικών.

Ο πολιτισμός Χβαρ, είναι σημαντικός, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη των διαδρομών του εμπορίου στην περιοχή, καθώς μαρτυρά αλληλεπιδράσεις με διάφορες κοινότητες της Αδριατικής Θάλασσας.

Ο πολιτισμός Χβαρ, θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου προϊστορικού αφηγήματος της περιοχής της Αδριατικής.

Τα σχήματα και οι διάκοσμοι των κεραμικών, μοιάζουν πολύ και άλλα που έχουν ανακαλυφθεί στις σπηλιές Grapceva στο Χβαρ, ένα σημείο της Νεολιθικής εποχής στην ανατολική Αδριατική.

Η σύνδεση, υποδηλώνει πως το σπήλαιο Ράτινα, κατοικούταν παράλληλα με κάποιους από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής, εγείροντας ερωτήματα γύρω από τον ρόλο του στο ευρύτερο δίκτυο του εμπορίου  και της κατοίκησής του.

Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island
Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island

Σπουδαίο κέντρο εμπορίου και θαλάσσιων συνδέσεων

Μία ακόμη συναρπαστική πτυχή της μελέτης, αποτελεί η προέλευση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για τα λίθινα τεχνουργήματα. Προκαταρκτικές αναλύσεις, μαρτυρούν πως, εργαλεία από πέτρα και πυριτόλιθο, πιθανόν να προέρχονταν από άλλα νησιά της Αδριατικής και ηπειρωτικές περιοχές, υποδηλώνοντας πως, υπήρχαν καθιερωμένα δίκτυα, θαλάσσια και εμπορικά που συνέδεαν το Χβαρ, τo νησί Κόρτσουλα και τη χερσόνησο  Pelješac στη Δαλματία, με την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής.

Η στρατηγική τοποθεσία του Šćedro,μαζί με τις καθοριστικής σημασίας θαλάσσιες διαδρομές, το ανάγουν σε ένα σημαντικό κέντρο επικοινωνίας και εμπορίου στις προϊστορικές κοινότητες.

Αν και η πρόσφατη ανασκαφή, έχει μελετήσει μόλις ένα μικρό τμήμα της σπηλιάς, ο όγκος και η σημασία των ευρημάτων, υποδηλώνουν ότι το σημείο, είτε κατοικούταν αδιάλειπτα ή αποτέλεσε εποχικό καταφύγιο και χώρο εργασίας.

Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island
Φωτογραφία: Friends of Šćedro Island

Οι μελλοντικές έρευνες, θα εστιάσουν στην προέκταση των ανασκαφών στο περιβάλλον υψίπεδο, το οποίο, σε συνδυασμό με την εγγύτητα της σπηλιάς στη θάλασσα και γόνιμα εδάφη, συνθέτει το ιδανικό περιβάλλον για τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων.

Επιπλέον μελέτες, μπορεί να αποκαλύψουν επίσης, στοιχεία μιας μεταγενέστερης φάσης του πολιτισμού Χβαρ – Νάκοβαν που παραμένει ανεπαρκώς μελετημένη.

Η αρχαιολογική εργασία, εκτός από το ότι εμβαθύνει την κατανόηση του πολιτισμού Χβαρ, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη ζωή των προϊστορικών κοινοτήτων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αδριατικής.

Adblock test (Why?)



via enikos
Ίχνη ζωής άνω των 7.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο – Ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα Ίχνη ζωής άνω των 7.000 ετών ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο – Ανατρέπουν όσα γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα Reviewed by Unknown on 08:12 Rating: 5

Post Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.