Χειριστής ανιχνευτών μετάλλων ανακάλυψε δύο στιλέτα 3.000 ετών σε χωράφι με καλαμπόκια – «Ήταν καθαρή τύχη…»
Σε ένα χωράφι με καλαμπόκια, το οποίο καλλιεργείται εδώ και χρόνια, βρέθηκαν, ακριβώς στο κέντρο της αρόσιμης επιφάνειας του εδάφους, δύο αρχαία αντικείμενα που εξάπτουν την φαντασία.
Ο χειριστής ανιχνευτή μετάλλων, Frank Hoferichter, είχε σαρώσει το έδαφος στην περιοχή, στην Βόρεια Γερμανία, το 2017 και είχε βρει εκεί δύο χάλκινα θραύσματα. Επιστρέφοντας, πρόσφατα, βοήθησε τους ερευνητές να φέρουν στο φως ολόκληρα τα τεχνουργήματα στα οποία ανήκαν τα θραύσματα. Ήταν δύο στιλέτα της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας πάνω από 3.000 ετών, σύμφωνα με δελτίο τύπου των αξιωματούχων της περιφέρειας Stade.
Το πανεπιστήμιο του Αμβούργου διεξάγει γεωμαγνητικές μελέτες στο σημείο και την ευρύτερη περιοχή από το 2024. Η συγκεκριμένη τεχνική, δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να εντοπίσουν μικρές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της γης από θαμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα, ενώ δίνει εικόνα και για τα στοιχεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια.
Ωστόσο, πολλές ανωμαλίες του εδάφους, έκαναν αναγκαία τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας. Γι’ αυτό, οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως τις δύο χάλκινες λεπίδες, θαμμένες μόλις 30 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια.

«Ήταν καθαρή τύχη η διάσωσή τους»
Ο αρχαιολόγος της περιφέρειας, Daniel Nösler, δήλωσε: “Ήταν καθαρή τύχη που τα ευρήματα δεν καταστράφηκαν σε τόσο μικρό βάθος, καθώς η γη εδώ έχει υποστεί καλλιέργεια με βαρύ αγροτικό εξοπλισμό για χρόνια”.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της περιφέρειας Stade, τα στιλέτα είναι κατασκευασμένα από χαλκό, με προέλευση από την ανατολικο-κεντρική Ευρώπη, και είναι σύγχρονα του Δίσκου της Νέμπρα, που χρονολογείται περί το 1.500 π.Χ.
Ο καθηγητής Tobias Mörtz, ειδικός στην Εποχή του Χαλκού από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου, πιστεύει πως, τα στιλέτα επιτελούσαν συμβολικό σκοπό και δεν χρησιμοποιούνταν στην μάχη.
Τα δύο στιλέτα, φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί σκοπίμως οριζόντια, στο υψηλότερο σημείο της περιοχής. Χωρίς καθόλου στοιχεία αντίστοιχων ταφών, αυτό υποδηλώνει πως είχαν αποτεθεί σκόπιμα ως προσφορές.
Τα δύο στιλέτα, έχουν σταλεί στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου για περαιτέρω ανάλυση και αποκατάσταση.

via enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου