Σοβαρή "απειλή" για τα Ελληνόπουλα η παχυσαρκία





Σε σοβαρή «απειλή» για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η παχυσαρκία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στην Ελλάδα καθώς το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει πλέον το 30%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, οι ειδικοί του Tμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εκτιμούν ότι σήμερα τουλάχιστον 600.000 παιδιά και έφηβοι έχουν σπάσει το… κοντέρ της ζυγαριάς, ξεπερνώντας το φυσιολογικό εύρος τους βάρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους.

Πλήθος ιατρικών προβλημάτων οφείλονται στην παχυσαρκία –μεταξύ άλλων οι επιστήμονες αναφέρουν τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα κατά τους ειδικούς η μία παράμετρος αφορά την υγεία των σημερινών παιδιών-εφήβων και αυριανών ενηλίκων. Η άλλη παράμετρος στην οποία εστιάζουν αφορά το κόστος αυτών των ασθενών για το σύστημα υγείας.

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, επισήμανε η κυρία Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Είναι μονόδρομος ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας κατά την ενήλικη ζωή, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας» ανέφερε η ειδικός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, με αφορμή την υλοποίηση ενός πανελλήνιου προγράμματος κατά της παχυσαρκίας, με τίτλο «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία» και σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή».

Το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» θα αποτελέσει Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία, θα αναλάβει το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των σχετικών δράσεων, και θα θέσει τις βάσεις για τη διαχρονική παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των παιδιών και εφήβων με υπερβαρότητα και παχυσαρκία από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωσή τους.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι μπορούν να παραπέμπονται στο νεοσυσταθέν Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Τηλέφωνο: 213 2013 666, E-mail: childhood-obesity@med.uoa.gr και childhood-obesity@paidon-agiasofia.gr

http://www.defencenet.gr
Σοβαρή "απειλή" για τα Ελληνόπουλα η παχυσαρκία Σοβαρή "απειλή" για τα Ελληνόπουλα η παχυσαρκία Reviewed by Unknown on 08:30 Rating: 5
Από το Blogger.