Ανακαλύφθηκαν τείχη και πύλη ύψους 3 μέτρων σε αρχαία ελληνική πόλη – Τι αποκαλύφθηκε για την άλωση της

Πρόσφατα, μία ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως θαμμένα τμήματα των τειχών που κάποτε κάλυπταν περιμετρικά μία αρχαία ελληνική πόλη. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η στρατηγική και πολιτιστική σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής αποικίας στην Μεσόγειο.

Τα νέα ευρήματα έγιναν στην πόλη Σελινούντα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σικελίας, καθώς και τη βόρεια πύλη της πόλης. Παρουσιάστηκαν στις 25 Μαρτίου, στο Baglio Florio στον Σελινούντα, και αποκαλύπτουν πως, στην ακμή της – κατά τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ.- η αρχαία ελληνική πόλη είχε τουλάχιστον 26.000 κατοίκους, ενώ η σφαίρα της επιρροής της, εκτεινόταν από την Ματσάρα ντελ Βάλλο, έως το Μόντε Αντρανόνε και την Σιάκα, με τον συνολικό πληθυσμό να φτάνει τους 90.000 κατοίκους.

Αρχαιολόγοι, έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον 5.000 τύμβους σε τρεις διαφορετικές νεκροπόλεις, το σύνολο των οποίων έχουν συληθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Η πιο ευάλωτη πύλη της πόλης

Η βόρεια πύλη, η οποία ανακαλύφθηκε κατά την τρέχουσα αρχαιολογική αποστολή, ήταν η πιο ευάλωτη είσοδος της πόλης. Δεν προστατευόταν από ποτάμια ή τη θάλασσα και γι’ αυτό ήταν ευάλωτη σε επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Διώδορο τον Σικελιώτη, οι Καρχηδόνιοι πολιόρκησαν τον Σελινούντα από αυτή την κατεύθυνση και ακολούθησε μία δεκαήμερη μάχη που προκάλεσε τον θάνατο 16.000 πολεμιστών.

Λήψη των ευρημάτων στον Σελινούντα, θραύσματα των τειχών και της βόρειας πύλης της πόλης. Φωτογραφία:Parco Archeologico di Selinunte, Cave di Cusa e Pantelleria
Λήψη των ευρημάτων στον Σελινούντα, θραύσματα των τειχών και της βόρειας πύλης της πόλης. Φωτογραφία:Parco Archeologico di Selinunte, Cave di Cusa e Pantelleria

Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου

Εκτός από την παρουσίαση των ευρημάτων, προτάθηκε το νέο έμβλημα του αρχαιολογικού πάρκου, ένα φύλλο του Σελινούντα, το οποίο απεικονίζεται σε αρχαίο νόμισμα της Αρχαϊκής περιόδου.

O σύμβουλος της υπηρεσίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Σικελίας, Φρανσέσκο Πάολο Σκαρπινάτο τόνισε ότι, το πάρκο συνεχίζει τις προσπάθειες ιστορικών ανακαλύψεων χάρη στην αυτοχρηματοδότηση του, η οποία συμβάλλει στην προσέλκυση ολοένα και περισσότερων επισκεπτών σε αυτή τη γωνιά της Σικελίας.

Ο διευθυντής του πάρκου, Φελίπε Κρεσέντε, εξήγησε πως, οι νέες ανακαλύψεις, βασίζονται στη διορατικότητα του Γερμανού αρχαιολόγου Dieter Mertens, ο οποίος, το 1990, είχε μιλήσει για την ύπαρξη ενός εκτενέστερου τείχους από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τότε.

Ο ενθουσιασμός του Mertens για να νέα ευρήματα, είναι έκδηλος, καθώς ο ίδιος είχε αναγνωρίσει κάποιες ανωμαλίες στην περιοχή, οι οποίες μαρτυρούσαν την ύπαρξη των αμυντικών δομών.

Λήψη των ευρημάτων στον Σελινούντα, θραύσματα των τειχών και της βόρειας πύλης της πόλης. Φωτογραφία:Parco Archeologico di Selinunte, Cave di Cusa e Pantelleria

Στοιχεία για την καθημερινή ζωή και τα ταφικά έθιμα

Η ανακάλυψη της μνημειώδους πύλης, ύψους περίπου τριών μέτρων, υποδηλώνει ότι επρόκειτο για διάδρομο για τις ταφικές πομπές που κατευθύνονταν προς τη νεκρόπολη. Επιπλέον, έχουν βρεθεί στοιχεία για εργαστήρια χειροποίητων αντικειμένων κοντά στα τείχη, που υποδηλώνουν μια ενεργή ζωή σε αυτή την αρχαία πόλη.

Για την επέκταση της μελέτης, το πάρκο θα αξιοποιήσει καινοτόμες τεχνικές, όπως τρισδιάστατη γεωηλεκτρική τομογραφία, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα πιο αποτελεσματικής εξερεύνησης του υπεδάφους, σε σύγκριση με το ραντάρ διείσδυσης εδάφους.

Η εργασία αυτή, διεξάγεται από νεαρούς αρχαιολόγους της αρχαιολογικού Συλλόγου Archeofficina, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Κάρλο Ζόπι, ο οποίος συμμετείχε επί δεκαετίες στις ανασκαφές στον Σελινούντα.

Στόχος του πάρκου είναι να μετατρέψει την περιοχή σε μουσειακό χώρο, να την καταστήσει προσβάσιμη στο κοινό και να δημιουργήσει μία εικονική αναπαράσταση των αρχαίων τειχών.

Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών με εγκατάσταση νέας σήμανσης και δυνατότητα πρόσβασης σε διαδρομές που διευκολύνουν την εξερεύνηση του αχανούς πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει περιοχές μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος.

Adblock test (Why?)



via enikos
Ανακαλύφθηκαν τείχη και πύλη ύψους 3 μέτρων σε αρχαία ελληνική πόλη – Τι αποκαλύφθηκε για την άλωση της Ανακαλύφθηκαν τείχη και πύλη ύψους 3 μέτρων σε αρχαία ελληνική πόλη – Τι αποκαλύφθηκε για την άλωση της Reviewed by Unknown on 23:42 Rating: 5

Post Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.