Το ελληνικό νησί έκπληξη που προτείνει το forbes για το καλοκαίρι!!!

Η Κάρπαθος είναι ένα ...

νησί μοναδικό στο Αιγαίο. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από γοητευτικές αντιθέσεις: κατάφυτοι ορεινοί όγκοι εναλλάσσονται με μαγευτικές παραλίες, ενώ τα γραφικά χωριά της γεμάτα παραδόσεις και έθιμα μαγνητίζουν τους επισκέπτες. Ωστόσο παραμένει ακόμα ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό. Αν και μεγάλη σε έκταση, η Κάρπαθος είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη, ενώ πρόσφατα άρχισε ν’ αποκτά διευρυμένο οδικό δίκτυο.

Τα παλαιότερα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί εντοπίζονται στο τέλος της Νεολιθικής Περιόδου (4.000-3.000 π.Χ) ενώ κατά τη μυθολογία η Κάρπαθος υπήρξε το νησί των Τιτάνων. Κατά την αρχαιότητα υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις στο νησί: η Αρκεσία, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Νίσυρος, στη νησίδα Σαρία, που παλαιότερα ήταν ενωμένη με την Κάρπαθο. Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Αράβων, των Γενοβέζων, των Ενετών και των Οθωμανών Τούρκων. Το 1913 παραχωρήθηκε στους Ιταλούς και απελευθερώθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων της τον Οκτώβριο του 1944 ενώ το 1948, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Η Κάρπαθος διαθέτει μέρη σπάνιας και άγριας ομορφιάς, οικισμούς εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και ολοζώντανης παράδοσης, πλούτο ερειπίων από όλες τις εποχές της μακραίωνης ιστορίας της. Κλείστε εισιτήρια για την Κάρπαθο με την Aegean και εξερευνήστε ένα νησί που μοιάζει με ένα τεράστιο υπαίθριο αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο!

Περιήγηση στους οικισμούς: Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Καρπάθου είναι τα ίδια τα χωριά της. Ξεκινώντας από τα Πηδάγια, την πρωτεύουσα και κυρίως λιμάνι του νησιού, θα δείτε την ερειπωμένη ακρόπολη στο νότιο άκρο. Αν κατευθυνθείτε νότια θα συναντήσετε τις Μενετές, το μεσαιωνικό, «κυβιστικό» χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα δυτικά η Αρκάσα, από τα πιο δημοφιλή τουριστικά κέντρα της Καρπάθου, εντυπωσιάζει με τη χερσόνησό της, το Παλαιόκαστρο και την παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας με τα υπέροχα ψηφιδωτά. Από τα Πηγάδια με κατεύθυνση προς βορρά, θα συναντήσετε το Απέρι, ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με ανακαινισμένα αρχοντόσπιτα, που υπήρξε παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στη συνέχεια θα φτάσετε στη γραφική Βωλάδα, με τα κάτασπρα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές και στο Όθος, το πιο ορεινό χωριό του νησιού στα 510 μέτρα υψόμετρο. Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας προς τα παράλια και μέχρι να συναντήσετε το πανέμορφο Μεσοχώρι, το «μπαλκόνι» της Καρπάθου, θα διανύσετε μία από τις πιο μαγευτικές παραθαλάσσιες διαδρομές του νησιού. Στη γραφική Σπόα θα βρεθείτε στην ευχάριστη θέση να μπορείτε να δείτε και τις δύο πλευρές του νησιού (ή όπως λένε οι ντόπιοι να δείτε τις δύο καλύτερες ώρες της θάλασσας, την ανατολή και τη δύση) λόγω του ότι η Κάρπαθος σε αυτό το σημείο είναι πολύ στενή. Η περιήγησή σας οφείλει να ολοκληρωθεί στη φημισμένη Όλυμπο, αδιαφιλονίκητη αρχόντισσα του νησιού!

Όλυμπος: Χτισμένη ανάμεσα στον 7ο και 9ο αιώνα, αποκομμένη από τα υπόλοιπα χωριά της Καρπάθου και με δικό της γλωσσικό ιδίωμα με έντονα δωρικά στοιχεία, δική της παραδοσιακή ενδυμασία την οποία ακόμη φορούν οι γυναίκες καθημερινά, με παραδόσεις και έθιμα που διατηρούνται ζωντανά και κυρίως με ισχυρή θέληση να παραμείνει αναλλοίωτη στον χρόνο, η Όλυμπος αποτελεί οικισμό μοναδικό στην Ελλάδα και από τους εντυπωσιακότερους του Αιγαίου. Λευκοβαμμένα σοκάκια, αυστηρά γεωμετρικά σπίτια και μια… δραματική θέα στο πέλαγο, η περήφανη Όλυμπος, στην αρχική της μορφή ήταν σχεδόν αόρατη, καμουφλαρισμένη από τη φυσική πέτρα με την οποία ήταν χτισμένα τα σπίτια της. Απέχει 65 χλμ. από τα Πηγάδια και μέχρι πρόσφατα ήταν δυσπρόσιτη λόγω του κακού οδικού δικτύου. Σήμερα μπορείτε να την προσεγγίσετε και από το επίνειό της, το Διαφάνι, όπου φτάνει το πλοίο της γραμμής.

Η Σαρία: Μοναδικής ομορφιάς νησίδα στη βόρεια πλευρά του νησιού, που χωρίζεται από την υπόλοιπη Κάρπαθο με στενότατο θαλάσσιο δίαυλο, αν και στο παρελθόν ήταν ενωμένη με την Κάρπαθο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, η Σαρία αποτέλεσε τον τροφοδότη της Ολύμπου καθώς φιλοξενούσε τις καλλιέργειες, τους στάβλους και τα αλώνια των κατοίκων του χωριού. Σήμερα αξίζει να την επισκεφθείτε για ν’ απολαύσετε το κολύμπι στις παρθένες παραλίες της, να δείτε ερείπια από παράξενα κτίσματα, τα λεγόμενα «παλάτια», τα οποία ταυτίζονται με την τοποθεσία μιας από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, τη Νίσυρο. Αν είστε τυχεροί να συναντήσετε φώκιες monachus monachus καθώς η ευρύτερη περιοχή αποτελεί καταφύγιο του προστατευόμενου είδους.

Μουσεία: Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο (+30 22450 31460) στο χωριό Όθους, στο οποίο θα θαυμάσετε ένα ολοκληρωμένο καρπαθίτικο σπίτι με τον ανυψωμένο σοφά, το κελάρι και τα πανέμορφα χρωματιστά πιάτα που κοσμούν τους τοίχους. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο (+30 22450 23441) στα Πηγάδια θα δείτε ευρήματα απ’ όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού, από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον Μεσαίωνα.


Παραλίες: Το οδικό δίκτυο του νησιού αναπτύσσεται διαρκώς εξασφαλίζοντας πλέον πρόσβαση σε αρκετές παραλίες, ωστόσο ακόμη πολλές προσεγγίζονται μόνο με βάρκα. Τα Άπελλα, ψηφισμένα πριν από μερικά χρόνια ως κορυφαία παραλία της Μεσογείου, συνδυάζουν τα κρυστάλλινα νερά με το ψιλό βότσαλο και την ηρεμία. Στον Λευκό, επίνειο του Μεσοχωρίου, θα βρείτε σε πολύ μικρή ακτίνα, έξι διαφορετικές παραλίες για όλα τα γούστα, από οργανωμένες μέχρι παραλίες για γυμνιστές. Στην παραλία του Αφιάρτη εκτός από κολύμπι μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στο wind surf καθώς λειτουργεί οργανωμένο κέντρο. Όμορφη αλλά πολυσύχναστη είναι και η παραλία της Αμμοπής. Άλλες παραλίες είναι η πολυφωτογραφημένη Κυρά Παναγιά, με το χαρακτηριστικό εκκλησάκι με τον κόκκινο τρούλο, ο Άγιος Νικόλαος στη Σπόα, ο Άγιος Μηνάς με τεράστια ερημική αμμουδιά, το Διαφάνι επίνειο της Ολύμπου, τα Πηγάδια όπου λειτουργεί και καταδυτικό κέντρο, το Διακόφτι, του Μιχαλιού ο Κήπος και πολλές ακόμη.

Εκδρομές στα γύρω νησιά: Καθημερινά από το λιμάνι των Πηγαδιών ξεκινούν μικρά καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές σε διάφορες παραλίες του νησιού και τη Σαρία. Με το πλοίο της γραμμής ή με καΐκι από το Φοινίκι μπορείτε να επισκεφθείτε και τη γειτονική Κάσο.




Το ελληνικό νησί έκπληξη που προτείνει το forbes για το καλοκαίρι!!! Το ελληνικό νησί έκπληξη που προτείνει το forbes για το καλοκαίρι!!! Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.